16 des 2022

Aquavitalitet

 

Første gang akevitt blir nevnt skriftlig kan dateres så nøyaktig som til 13. april 1531.

 

Når oljen tar slutt og laksen blir skatteflyktninger, har vi et annet flytende produkt som kan bidra til å holde velferdsstaten gående: Akevitt, Aquavit, Akvavit, Aqua vitae, eller også: Livets vann. Norge og Nordens viktigste bidrag til internasjonal drikkekultur. Akevitt ble oppfunnet av kirken, omfavnet av folket, og er på god vei til å bli den neste stjernen på spritens internasjonale himmel. For å kunne kalles Norsk Akevitt må den produseres på sprit fra minst 95% norske poteter, inneholde karve, og eller, dill, og ha ligget på eikefat i minst 6-12 måneder, avhengig av størrelsen på fatet.

 

  • Den norske akevitten skiller seg fra annen krydret potetsprit ved at den må møte ganske strenge regler for produksjon, sier forfatter og akevittentusiast Espen Smith. – Dette gir et produkt med en helt enestående duft og smak. Slikt er ettertraktet, og vi ser nå at de hippeste barene på kontinentet, og i USA, begynner å sette fatlagret akevitt på drikkekartet, og det er utrolig morsomt, poengterer han.

 

Akevittentusiaster har satt sitt år null i 1531, da slottsherren Eske Bille på Bergenshus ville stå på godfot med Erkebiskop Olav Engelbrektsson i Trondheim. Middelet for denne lille korrupsjonen var brennevin, akevitt, og det kan umulig ha vært et dårlig trekk for den godeste Bille. Nå vet vi at akevitten ikke nødvendigvis hadde den beste kvaliteten opp gjennom årene.   – Vi kan slå fast at kvaliteten på akevitt har bedret seg voldsomt de siste årene. De produktene vi ser i polhyllene i dag er av en helt annen karakter enn for bare 20-30 år siden, sier Smith kategorisk.

 

Espen Smith og Tom har testet noen akevitter som går godt til en riktig god jul!
Klikk på navnet til akevitten for å komme direkte til Vinmonopolets nettbutikk.
Hør også vår podcast fra vår akevittest med Tom og Espen Smith. Du finner den her:  Episode 159: AQUAVITALITET

 

 

Her er akevittfasiten fra Espen og Tom:

 

Gilde Juleakevitt 2022 
Kr 499,90  

Balansert og rund med mye marmelade, eple og noe krydder som går over i lær, brent karamell, skogsbunn, og fin fløyel. Her var både Espen og Tom enige om full score, og det med god jul på kjøpet!

 

Meir Juleaquavit
Kr 499,90

Balansert med plommesyltetøy myke og dype kryddertoner og tørket frukt, litt plumpudding. Harmonisk smak med nøtter, karamell, mye frukt, lang og fin med en aldeles nydelig sødme gjennom hele. Like bra til røkt skinke, fisk og selv pinnekjøttet. Både Espen og Tom var rørende enige om at denne hører hjemme blant vinnerne.

 

Simers Bohemens Jul
Kr 349,90

Pomerans, sitrus, kanel, julekrydder, rund, integrert med lett karamell lang sitrussmak. Går til alt, men best på julebrunch med mange forskjellige retter. En positiv overraskelse i glasset, og Tom gav den raskt full score, og Espen smilte lenge etter første slurken. 

 

Gullmunn Juleakevitt 2022 
Kr 439,50

Her er det en rekke subtile kryddertoner, vi aner karve, anis, litt pomerans, fint integrert med en behagelig sødme fra fatene. Denne burde funke til så å si alt, mener Tom.

 

Egge Gård Juleakevitt 
Kr 349,-

Balansert, med grønt eple og hint av karve, noe karamell og anis, Fruktig med en balansert og fin tørrhet mot slutten. Denne er som skapt for juletallerken med både rødkål og surkål. Det ble nær topplassering på flasken fra Lier.

 

Arvesølvet – juleakevitt 
Kr 509,90

Sitrusdrevet, sitronskall, pomerans, karve og vått lær. Føles litt tørr i munnen, og trenger følge av fett. Et godt valg til ribben eller pinnekjøttet. Espen vil også ha den til medisterpølser.

 

Balansert mandarin, pomerans, kanel, vanilje, karamell, nøtter, Dette er et godt referansepunkt for juleakevitt – går bra til hele det klassiske julereportoaret med fet og røkt mat. Prøv den gjerne som en avec, sier Espen. 

 

Pomerans, karamell, vanilje, snill og rund med litt dempet krydder. Går til de kalde rettene på lunchbordet. Espen begynte å snakke om sylte.

 

Dype og gode toner av pomerans, eik, karve og tørket frukt, noe søte dufter av portvin. – Skal du ha noe ekstra kult til ostefatet er dette løsningen, mener Tom

 

Karve, sitrus, lett vanilje med mye og dype kryddertoner. Her tenner du i peisen og legger bena høyt. – Dette er klassikeren som for alvor utfordrer cognac som favoritt-avec’en, kommenterer Tom.

 

Julekrydder, sitrus, stjeneanis, hint av kanel, fruktig og balansert. Den leverer og holder det den lover. – Denne er til julekakene, sier Espen. – Ja, uansett hvor mange sorter du baker, sekunderer Tom.

 

Balansert mandarin, pomerans, kanel, vanilje, karamell, nøtter, Dette er et godt referansepunkt for juleakevitt – går bra til hele det klassiske julereportoaret med fet og røkt mat. Prøv den gjerne som en avec, sier Espen. 

 

Strand Jul
Kr 399,90

Espen synes den er litt ubalansert, men likevel gir appelsin, nøtter, kokos og mandel en god smak. Oppleves litt rufsete på slutten, ta den til mandelpuddingen, der treffer den!

 

Grønt, urter, grønnsaker, rund og fin krydret med fin lengde. Denne ville Espen hatt med på fisketur! Den har et bredt krydderbilde, ta den gjerne til sildebordet. Tom tenkte også på å lage cocktails med den – anvendelig, der altså

 

Inneholder noen dråper tungtvann fra Vemork. Sitrus så det holder, med dill og anis, rund med god sødme og tydelig sitrus, Denne tar du til fisk og skalldyr, eller hvis du skal sabotere et nazistisk atomvåpenprogram. 

 

Meir Classic
Kr 479,90

Fine kryddertoner, karve, anis og dill, tørr stil men med en behagelig fatsødme. Ekte og god klassisk akevitt, rett og slett.

 

Bivrost Aquavit
Kr 396,90

Her er det anis, karve og urter i en lett og krydret innpakning. Lett og fin. Går til røkelaks og norrøne sagaer.

 

Nansen Aquavit
Kr 469,90

Karve, appelsin, anis, litt rotete krydder på slutten. Mild og trivelig akevitt, som bør passe godt til spekemat eller innefrosset i Fram rundt nordkalotten.

 

Her er det anis, karve og urter i en lett og krydret innpakning. Lett og fin. Går til røkelaks og norrøne sagaer.

 

Simers Taffel
Kr 374,90

Sitrusdrevet med fine karvetoner og sitrus. Espen sier bare: – En klassiker som tilpasser seg nesten alle retter før og etter jul.