27 feb 2023

Uisce Beatha har stadig flere tilhengere!

Whisky har klart seg i en tid da brunt brennevin sliter med å holde på konsumentene. Drikken med opprinnelse på de britiske øyer, har et godt grep om publikum over hele verden, og interessen fra stadig nye aldersgrupper viser at den ikke er utrydningstruet på noen måte.

Når vi snakker om Whisky er det fort gjort å tenke på sekkepiper, kilt og værbitte fiskere fra Hebridene eller deromkring. Virkeligheten er at Whisky eller Whiskey gleder folk over hele verden, enten i ren form eller i cocktails. Selve begrepet Whisky er utledet av uisige-beatha, eller «vann av liv», som vi også kjenner igjen i eau de vie, eller vår egen aqua vitae – Akevitt.

 

En global sprit

Uansett hvordan du velger å benevne den er det slik at svært få drikker har like mange historier og myter knyttet til seg som nettopp whisky, og det som er spennende er at hvert distrikt, land eller kontinent har sin egen folklore knyttet til whisky. Vi finner den fra Nordkapp i Norge til Kapp det gode håp i Sør-Afrika. Fra USA til New Zealand og Japan, fra Orknøyene til India – og alt sammen er whisky, eller Whiskey, alt etter hvor i verden drikken blir destillert.

Det finnes en Herrens velsignelse av regler for at drikken skal kalles Whisky, og for å gjøre det enda mindre enkelt finnes det side opp og side ned med lokale regler og forskrifter som regulerer når det kan kalles Irsk Whiskey, Bourbon, Singel malt, single cask, eller Scotch Blend, for bare å nevne noe.

 

Mytene

En annen spennende ting med whisky er at det er utviklet en nesten mytologisk aura rundt den. Det finnes myter og mer eller mindre etablerte halvsannheter om alt fra opprinnelse til hvordan den skal inntas. For å ta for oss én av dem handler det om vannet. En myte er at whisky må baseres på ekte og superrent kildevann – aller helst fra et krystallklart fjellvann i det skotske høyland. Følgelig er det logisk at dersom du skal tynne ut whiskyen med vann bør det absolutt være det samme vannet som er i destillatet. I virkeligheten kan du lage whisky på alt som minner om H2O, et godt eksempel er et av whiskeyene vi testet som beviselig er destillert på sumpvann fra en myr i Kentucky. Destilleringen tar seg av alle uhumskheter og hva det måtte være av dårlig smak. I dette tilfellet vil vel de fleste velge å tynne den ut med noe annet enn originalvannet, vil vi tro.

 

Kutyme

Hvordan du drikker din whisky er helt opp til deg, men skal du smake og smatte og mene noe om den, anbefaler vi å prøve den bar for å lære den å kjenne – før du blander den med vann, is eller har den i en cocktail. Utenom det er det strengt tatt ingen absolutte regler for hvordan whisky skal konsumeres. Drikk den slik du liker den, og drikk akkurat så mye at du ikke angrer på noe neste dag.

 

 

TESTEN:

Vi testet alle tilsendte prøver blindt – det vil si at vi kun visste at det var en eller annen form for whisky i glasset.

 

PANELET:

Tommy Almåsbakk driver whiskybaren Dr. Jekyll’s Pub i Klingenberggaten i Oslo. Han har utmerket seg en rekke ganger som whiskykjenner, senest på Oslo Whiskyfestival, og regner kunnskap om whisky som sitt levebrød.

Tom Amriati-Løvås er redaktør, programleder og kurs- og foredragsholder i DRINKFEED. I tillegg er han vin- og drikkeekspert for Nettavisen.

Her er våre testobjekter som for anledningen er listet med de vi fant best først.

 

 

SINGLE MALT

 

The Glenlivet 12 Yo Single Malt
kr 539,90  
88 poeng

Røde bær, Tørket frukt, toffee, usøtet sjokolade/kakao
Fiken, tykk og fyldig, deilig nellik om man skal dra noen krydder kommentar. Interessant hvordan sødme og krydder harmonerer, med en finish av bitterhet. Medium lang finish. Dette var godt!

 

 

Bunnahabhain Stiùireadair Single Malt
kr 599,90  
87 poeng

Her ble det debatt i panelet. De nesten umerkelige røyktonene forvirret Tommy, som slet med å plassere den, og mot bedre viten gikk han for fastland, der han skulle sagt Islay. Det var likevel enighet om at her er det salt, krydder, mørk karamell, noe rød frukt, smaker karamell og eksotiske krydder. Dette er en god dram.

 

 

Talisker Single Malt 10 Years Old
kr 579,90
87 poeng

Vanilje og blåbærspai pakket inn i et teppe av medisinal torvrøyk. Hint av lær og tobakk. Mer bringebær og røde frukter på tungen som svinger seg nå, med en touch av sitrus og mørk sjokolade. Røyken kommer mer mot slutten og ikke dominerende. Medium lang finish.

 

 

Loch Lomond Inchmurrin 12 Yo Single Malt
kr 779,90
87 poeng

Fint krydderpreg der jeg heller mot pepper.Vanilje, Nøtter og frukt(dadler)
Rosiner og overmoden frukt. Krydderet er mer i bakgrunnen og minner om muskatt. Medium lang finish.

 

 

Old Pulteney 15 YO
kr 1199,90  
87 poeng

Komplekst aroma bilde. Dette virker veldig lovende og må jobbe litt. Anis,rosiner, mandler og creme brulee?
Fin touch av syre, og krydderet kiler på tunga. Rik med innslag av steinfrukt.

 

 

Talisker Skye Single Malt
kr 539,90
85 poeng

Vanilje og blåbærspai her også, vi finner lett røyk og hint av lær og tobakk. Røde bær og noe frisk sitrus og mørk sjokolade.  Medium lang finish.

 

 

Smokehead Rum Rebel Islay Single Malt Scotch Whisky
919,90  
83 poeng

Denne er litt morsom fordi det nærmest lukter våt røyket torv, under der ligger det noe sitrusaktig, vanilje, hvit stenfrukt og mandel. Den er rund med lett krydder, fruktig, går over i sitrus og tropiske frukt med litt krydder på slutten.

 

 

Kilchoman Sanaig
kr 799,90
85 poeng

Denne godsaken kan skilte med en medium røksmak fulgt av sort pepper med godt innslag av honning og sitrus (sitronskall). Tommy mener den er «Meaty», har kropp og en  intensitet men røyken tar ikke overhånd. Sødmen minner om salt karamell.

 

 

Tamdhu 12 Yo Speyside Single Malt Scotch whisky
kr 799,90  
84 poeng

Nok en whisky på det jevne. Litt kjeks, vanilje, kokos, banan, subtropiske frukter og eucalyptus. Fyldig med mye krydder, toffee, kunne god vært lenger.

 

 

Bunnahabhain Moine
kr 559,90    
83 poeng

Denne har en rund og fin røykduft, snev av sjø, fulgt av litt tropisk frukt, vanilje, ingefær og hvit pepper. Den er fyldig med smak av nøtter og karamell.

 

 

Bunnahabhain Toiteach A Dha Single Malt
kr 659,90  
85 poeng

Enda et medlem i Bunnahabhain- familien, mye røyk som rammes inn av eik, og fin sødme. Har fortsatt røykpreg i smaken som også kan lokke med tørket frukt og tydelig sort pepper.

 

 

Deanston 12yo single Malt
kr 589,90  
85 poeng

Her får du en kompleks og trivelig sak med maltpreg, kjeks og gul frukt med innslag av lime. Den er lang og beholder kjeksen hele veien, honningsødme og sitrusskall i avslutningen. Sammensatt aroma preget av malt, korn, sitrus og tørket frukt over integrert fat.

 

 

Loch Lomond Inchmoan 12 YO Single Malt
kr 779,9  
85 poeng

Ikke bare er «Loch Lomond» en klassiker på sekkepipe, det er også en framifrå serie med whisky. Denne har eucalyptus, røyk, vanilje og mokka, run dog fyldig med krydder, pepper og tørket frukt. Dette er en digg whisky foran peisen.

 

 

Speyburn Single Malt 10Yo
kr 699,90
86 poeng

Dette er en behagelig whisky for deg som ikke ønsker de voldsomste røyktonene. Fruktig med epler, noe lime, vanilje og noe urter. Fin smak av honningsødme og vanilje med litt spicy avslutning. Grønne epler, honning, sitrus og vanilje.

 

 

Aberlour 12 Yo Single Malt
kr 599,90  
86 poeng

Her var Tommy svært optimistisk: Smørbukk? Vanilje, kokos og noen en touch av ymse urter. Hint av maltsødme og en form for gjærbakst! Moden banan, og fine myke overtoner av malt. Tørr avslutning, men dessverre litt kort finish til å nå helt til topps.

 

 

 

BLENDED SCOTCH

 

Johnnie Walker Black Label
kr 479,90  
86 poeng

Et ikon som selv blindt holder nivået oppe. Johnnie har vandret over hele verden uten å se seg tilbake, og det er imponerende å være så konsistent. Du får lett malt, vanilje, eksotisk trevirke, lys karamell og mild røyk. Den er mellomslank med fine syrlige frukttoner som har en lett sødme mot slutten.

 

 

MacNairs 12 Yo Lum Reek Blended Malt Whisky
kr 919,90  
86 poeng

Her er panelet samstemt: En god all-rounder. Lett røyk, noe jord-aktig med krydderog urter, hint av brent karamell. Fortsatt karamell på tungen med følge av krydder og mandel.

 

 

Loch Lomond Signature Blended Scotch Whisky
kr 499,90   
85 poeng

Nok en habil whisky fra Loch Lomond, denne gangen er det en blend som hevder seg godt i det selskapet
Fruktig med gule frukter, noe apsikat og vanilje, rund med litt røde bær og rosin, ganske lang og krydret finish. Tom falt for denne.

 

 

Chivas Regal 12 Yo Blended Scotch
Kr 494,90    
86  poeng

Lett ærefrykt i panelet når det kommer frem at det er selveste nestoren av whisky som har blitt smakt. Tommy har bare lovord å si om denne som vi nesten må regne som gullstandarden innenfor blended whisky.
Kjeks, apsikat, mørk honning og brent karamell med hint av vanilje og teak. Gir et komplekst smaksbilde med både sødme og lette bittertoner der vi aner tørket frukt og sitrus.

 

 

Label 5 Classic Black
kr 354,90  
83 poeng

Dette er en panelet både liker og er litt usikre på. Den gir røyk, vanilje og treverk samtidig som den smaker moden sitrus og krydder.

 

 

Black bottle 5Yo
kr 459,90    
85 poeng

Se her ja, fruktig med en modig syrlighet i duften, litt vanilje, treverk g lett røyk. Har fylde men også en lett syre, og noe sødme fra det som minner om honning. La den modne litt i glasset så den får samlet seg.

 

 

Upper Ten
kr 394,90  
83 poeng

Klassikeren og go-to whiskyen for mange. Den har holdt seg uendret i generasjoner og du finner de samme smakene opp gjennom tidene: Kjeks, røyk vanilje, teak og noe salt-aktig. Fyldig med sitrus, karamell og vanilje før en krydret avslutning.

 

 

Hør også podcasten fra testen. Du finner den her: Episode 166: DEN STORE WHISKYTESTEN!