01 des 2023

Årets akevitter – disse er bare helt rå!

 

Vi har testet akevitter til jul og til etter jul. Dessuten blir det en intern konkurranse mellom Eyvind Helstrøm og Truls Svendsen som begge har akevitter på polet. Noen av akevittene har vi testet tidligere, og mange har måttet gi fra seg plassen til nykommere i feltet

 

Akevitt, Aquavit, Akvavit, Aqua vitae, eller også: Livets vann. Den norske potetspriten som for ikke veldig lenge siden ble brukt til å skremme utlendinger med har for alvor kommet inn i varmen internasjonalt. I en tid der konsumet av brennevin generelt gå ned, er norsk akevitt et unntak som er gledelig for både produsentene, men også for norsk mattradisjon, som dessverre ikke har allverdens støtte fra de styrende myndigheter for tiden.

 

Akevitt ble oppfunnet av kirken, omfavnet av almuen, og har kultstatus med gullstjerne på spritens internasjonale himmel.
For å kunne kalles norsk akevitt må den produseres på sprit fra minst 95 prosent norske poteter, inneholde karve, og eller, dill, og ha ligget på eikefat i minst 6–12 måneder – avhengig av størrelsen på fatet.

 

– Den norske akevitten skiller seg fra annen krydret potetsprit ved at den må møte ganske strenge regler for produksjon, sier forfatter og foredragsholder Espen Smith.

– Dette gir et produkt med en helt enestående duft og smak. Fatlagret akevitt gir muligheter til å lage drinker med helt spesielle egenskaper, og fungerer også alene som shot eller til å nippe til. Et slikt produkt er ettertraktet, og vi ser nå at de hippeste barene på kontinentet, og i USA, begynner å sette fatlagret akevitt på drikkekartet, og det er utrolig morsomt, poengterer han.

Akevittentusiaster har satt sitt år null i 1531, da slottsherren Eske Bille på Bergenshus ville stå på godfot med erkebiskop Olav Engelbrektsson i Trondheim.

– Vi kan slå fast at kvaliteten på akevitt har bedret seg voldsomt de siste årene. De produktene vi ser i polhyllene i dag er av en helt annen karakter enn for bare 20–30 år siden, sier Smith.

 

 

SLIK TESTET VI

Vi har testet et utvalg av de vanligste akevittene du finner blant de om lag 485 som er tilgjengelige på polet. Testen ble gjort blindt av Nettavisens vin- og drikkeekspert Tom Amriati-Løvås, med god hjelp av forfatter og foredragsholder Espen Smith, som arbeider med norsk tradisjonsmat.

Akevittene som ble testet ble rangert etter en poengskala med ti poeng. I alt ble det testet 39 akevitter, og de har her blitt rangert ut ifra hvor godt de passer til julemat, annen mat eller som avec.

Poengene er rundet opp eller ned, og det er satt en grense for omtale på minimum 8 poeng – noe som vitner om kvaliteten på polets akevitter.

Det ble sendt inn 39 akevitter til testen, og de som ikke er omtalt klarte ikke å nå de nødvendige 8 poengene.

 

Klikk på navnet for å komme rett til VINMONOPOLETS NETTBUTIKK

 

Få også med deg vår podcast med Espen om årets smaking, norske mattradisjoner, og håning av håpløse ministre uten matkultur. Du finner den her: NÅR AKEVITTENE BLIR LANGE

 

 

Atlungstad Norsk Hyttedram 8/10
349,90 kr | 50 cl

Her kommer det pomerans og vanilje med litt dempet krydder. Snill og rund med lite drama. Går til de kalde rettene gjennom vinteren. Espen begynner å snakke om sylte.  Dette er akevitten du trygt kan sette frem til det meste.

 

Fandens Julekveld  8/10
366,80 kr | 50 cl

Klare toner av anis, fenikkel, karve og moden sitrus, et lite innslag av brent knekk. Rund med god kryddertone, og lett sødme. I tussmørket med litt snø på trærne og bjelleklang kan du fort få julestemning av denne, mener Tom.

 

Atlungstad Engebret Aquavit  8/10
529,90 kr | 70 cl | varenr: 12344001

Sitrus og karve på nesen, Espen synes den virker både snill og gjestfri med litt pomerans og fenikkel med rund og fin slutt. Tom mener dette er en lys og lett akevitt som like gjerne går til gravet lags som til spekeskinke.

 

Simers Taffel 8/10
399,90 kr | 70 cl

Sitrusdrevet med fine karvetoner og sitrus. Espen sier bare: – En klassiker som tilpasser seg nesten alle retter før og etter jul, nesten et must på sildebordet. Genial for de som foretrekker de lyse akevittene.

 

Arvesølvet Sauternes  8/10
654,90 kr | 50 cl

En litt annerledes akevitt som er veldig kompleks og spennende. Den er nesten litt europeisk i stilen, mener Tom og sikter til den integrerte sitrusen og vaniljetoner fra fatene. Espen tenker på sildebord.

 

Aalborg Jule Akvavit 2023 8/10
514,90 kr | 70 cl | varenr: 15879901

Frisk sitrus, noe dill, kanskje pors? Lurte Espen på. Tydelig, nesten tøff alkoholduft mener Tom, og kjenner litt bakverk og hveteboller. Grønne urter på slutten, tilføyer Espen, som vil ha den til skinkestek eller and. . En god akevitt, og Espen vil ha den til skinkestek eller and.

 

Truls Svendsen Aquavit  8/10
529,90 kr | 70 cl

I år blir det en liten test i testen mellom radarparet Eyvind Hellstrøm og Truls Svendsen. De kommer med hver sin akevitt produsert på to forskjellige brennerier, og spørsmålet nå blir om underdog’en Truls kan treffe bedre enn ringreven Eyvind. Truls sitt bidrag har koriander, sherrytoner og lette krydderier med karve. Den er tørr med noe tanniner fra fat, vått tre mot slutten. Espen mener dette er en svært god all-rounder som viser solid håndverk.

 

Hellstrøm Aquavit  8/10
434,90 kr | 70 cl

I den interne kappestriden mellom Svendsen og Hellstrøm er det spennende når Eyvind leverer lett sitrus, pomerans, litt mandel, lett karve, og karamell. Den har mørkere smak enn duft der karve og anis er tydelig på slutten. Klassisk og bra håndverk, sier Tom. Espen er enig og etter litt frem og tilbake ender det uavgjort mellom kjendisene.

 

Meir Classic 8/10
489,90 kr | 70 cl

Lillebroren til en av vinnerne. Klassiske i stilen, godt håndverk som vi er vant til fra den produsenten, kommenterer Tom. Fine kryddertoner, karve, anis og dill, tørr stil men med en behagelig fatsødme. Ekte og god klassisk akevitt, rett og slett.

 

Aurora Nord-Norge Akevitten  8/10
349,90 kr | 50 cl

Denne morsomme saken fra våre nordlige landsdeler har en litt annen vri. Espen smilte i skjegget av den umiskjennelige multeduften, etter på er det noe sitrus i retning appelsin og pors, faktisk. Joda morsomt med multer, Tom tenker straks på dessert, men Espen mener den tørre finishen heller går til vilt.

 

Atlungstad Juleaquavit 9/10
399,90 kr | 50 cl

­Lutefisk, utbryter Espen da denne kommer i glasset. Litt appelsin og pomerans før det øker på med karve, eucalyptus og lett vanilje. Godt håndverk, mener Tom, og skryter av den krydrede avslutningen. Jeg hadde lett tatt denne til både lutefisken og rakfisken, sier Tom.

 

Gilde Juleaquavit 2023 9/10
434,90 kr | 70 cl

Årest juleakevitt fra Gilde er en klassisk og ren juleakevitt, ifølge Espen. Tom er enig og beskriver den som hverdagsakevitten med god julestemning og mildt sinnelag. Den har tydelig karve og urter med hint av Eucalyptus og fin tørr avslutning. Den leverer på alle nivåer, god til ribbe, smalahoved og lutefisk.

 

Atlungstad Smalahove Akevitt 2023 9/10
519,90 kr | 70 cl

Der vet du, er Espens kommentar da denne kommer i glasset. Til smalahove behøver du trøkk for å hamle opp med lammefett og røyksmak. Denne klassikeren har Karve, fenikkel og pomerans på nesen og karven fortsetter i smaken med en fin sødme og kryddermiks på slutten. Tom biter seg merke i krydder og en voksen alkohol på nesen. Denne går rett til sauehodet, for å si det sånn.

 

Bivrost Single Cask Madeira 5yo 9/10
749,90 kr | 50 cl

Denne var lett og behagelig kunne både Tom og Espen være enige om. Espen tenker at de florlette innslagene av anis, sitrus, frukttoner og bare hint av karve gir den et litt feminint uttrykk. Tom er enig i at dette fort kan bli en favoritt hos damene.

 

Gammel Opland Juleaquavit  9/10
529,90 kr | 70 cl

En av de store klassikerne som har prydet generasjoner med julebord. Fortsatt balansert sitrus, pomerans, kanel, vanilje, karamell, og mandel. Dette er et godt referansepunkt for juleakevitt – går bra til hele det klassiske julereportoaret med fet og røkt mat. Prøv den gjerne som en avec, sier Espen.

 

Hellstrøm Juleaquavit 2023 9/10
499,90 kr | 50 cl

Integrert fat og litt julekrydder, en fin kombinasjon med madeirafat og kardemomme. Den er rund og behagelig med en fin tørrhet på slutten. Her har mesterkokken jobbet for å lage en akevitt for julebordet med mye variert mat. Denne kan Espen anbefale!

 

Meir Jul 2023 10/10
499,90 kr | 70 cl

I fjor havnet nykommeren Meir på pallen, kan den følge opp suksessen? Jada, her går både Tom og Espen for de store superlativene: Kompleks og spennende med julekrydder, toner av sjokolade, ingefærbrød, noe brent karamell, og naturligvis fennikel. Dette er godt håndverk, mener Tom, Espen er enig og slår fast at her har noen hatt norske juletradisjoner i bakhånd. Glimrende til julematen, men også til avec foran peisen.

 

Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 2023  10/10
519,90 kr | 70 cl

Jadda! Hvert år kommer Gildes juleakevitter i nye drakter, det hører liksom med til jul. I fjor leverte ekstra modnet til de helt store høyder. Jada, også i år er både Espen og Tom skjønt enige om at den hører hjemme på pallen. Tom mener årets utgave som er drevet av sitrus, pomerans integrert fat og runde krydderblandinger er tilnærmet perfekt.

 

Gilde Non Plus Ultra 10/10
599,90 kr | 50 cl

Når du skal slå på den største trommen og krølle deg sammen for an peisen må du hente frem denne. Karve, sitrus, lett vanilje med mye og dype kryddertoner. – Dette er klassikeren som for alvor utfordrer cognac som favoritt-avecen, kommenterer Tom. – Det er vanskelig å komme med noe særlig bedre enn dette, slår Espen fast, dette var bra!