31 mar 2023

Cognac – på vei tilbake?

Nordmenn er på verdenstoppen i mye rart: Langrenn, damehåndball, fredsprisutdelinger og inntak av brunt brennevin fra Cognac. Det er det siste vi vil ta en test på.
Altså ikke hvorfor nordmenn er på verdenstoppen, (der midt-Norge er klart verdensmestre i å konsumere cognac, kun utfordret av Hong-Kong). Spørsmålet er mer hvorfor Cognac er blitt kjent for brennevin, og ikke for maten, landskapet, gjestfriheten og glade bønder?

 

At cognac er en klar ener blant druebrennevin er ikke en tilfeldighet. Det er på ingen måte takket være det enestående jordsmonnet eller mikroklimaet. Det er først og fremst et resultat av hardt og tålmodig arbeid gjennom flere generasjoner med dedikerte fagfolk. Cognac har vunnet frem over griske politikere, konkurrenter, blokader og vinlus (phylloxera) og i løpet av 300 år fått posisjonen som førstevalget blant publikum over hele verden.

 

I begynnelsen var det hollendere

På 1600-tallet dominerte nederlenderne handelen i Europa. Nederlandske kjøpmenn fraktet salt og vin på elvene fra de sørvestlige delene av Frankrike til Nord-Europa. Spesielt begeistret var det nederlandske markedet for den hvite Charente-vinen. Dessverre ble vinen ofte ødelagt på veien fra Biscayabukten til Nederland, og smakte ofte direkte ugreit. For å ta vare på varelageret, og investeringene, destillerte nederlenderne vinen til ”brandewijn”, brent vin – i dag Brandy.  Like ved La Rochelle satte nederlenderne opp den første destillasjonsfabrikken med – alambic charentais, som i prinsippet er samme destillasjonsapparater som brukes til fremstillingen den dag i dag. At de av økonomiske hensyn valgte å lagre den brente vinen på brukte eiketønner, førte etter hvert til at den ganske brutale spriten ble mer avrundet og avdempet, før den nådde frem til konsumenten. God markedsføring sørget for at brent hvitvin slo an, og etterspørselen etter brandewijn skjøt fart. Det ble mote i Europa å drikke brun brandy. Resten er historien om eventyret cognac.

 

Dette er cognac:

Cognac fremstilles av hvitvin.  Etter at druene er høstet inn blir de presset skånsomt og kjærlig, og satt til gjæring. Det tar ca. 6 uker fra druene blir plukket til vinen er klar for destillering.  Det er lovfestet at destilleringen skal være unnagjort innen utgangen av mars påfølgende år.

I klassifiseringen av cognac er det ved lov, alltid det yngste elementet som bestemmer alderen:

VS (very spesial) eller Tre Stjerner, må være lagret på fat i minimum to år.

VSOP (very spesial old pale) eller VO (very old), må være lagret på fat i minimum fire år.

XO (extra old), Napoleon, Extra og Vieillie Reserve, må være lagret på fat i mer enn ti år.

XXO (Extra, extra old) ble en kategori sås ent som i 2018, her må yngste komponent ha vært lagrtet i minst 14 år.

Kjøper du cognac fra et av de kjente husene er det imidlertid stor sannsynlighet for at innholdet er eldre og bedre enn det etiketten tilsier.  VS-cognac lagres gjerne i 3–7 år, VSOP i 5–15 og XO, XX0 i minst 20 og ofte lengre.

 

TESTEN:

Vi testet en rekke cognacer som er tilgjengelig på polet, innenfor de tre vanligste kategoriene. Testen ble gjennomført blindt for å unngå trynefaktor, og fikk smaksnotater og poeng, før vi fikk avslørt identiteten til flaskene. Poengene er gitt uavhengig av pris.

Steinar Jensen er utdannet sommeliér og har i en årrekke arbeidet som bartender og foredragsholder om cocktail og brennevin. Han foreleser i emnet på Beverage Academy.

Tom Amriati-Løvås er redaktør for DrinkFeed og drikkeanmelder i Nettavisen

Her er våre testobjekter som for anledningen er listet med de vi fant best først.

 

 

XO

 

Martell Cordon Bleu 
kr 1099,-   

95 poeng

Klassikeren av toppkvalieter skuffer ikke: Kompleks og rik duft av toffee, nøtter, svisker litt tørket gul frukt og vanilje. Voksen smak med mye syre, elegant og integrert så det holder, og så får den denne etterlengtede «ranzio»-effekten av mørke toner som er litt udefinerbart. Den kommer best frem når spriten lagres over 20-25 år under optimale forhold

 

 

Delamain Pléiade Révélation Grande Champagne
kr 2700,-  
94 poeng

To stjernebilder i testen. Disse kommer i begrenset og nummerert opplag, og er nok for den litt viderekomne congnacdrikkeren. Når det er sagt: Nydelige toner av mandel, pistasj gule frukter syrlige toner og helt henførende blomsterduft. Masse smak av frukt, bær og lette mokkatoner, veldig spennende!

 

 

Delamain Pléiade La Rambaudie Malaville
kr 1840,- 
94 poeng

Jadda, den andre stjernen i «Pleiadene» matcher lett første – noe så integret av tørket frukt, nøtter og ting skal du jobbe for å finne maken til. Den har også dette udefinerbare «ranzio»- fenomenet, som bare er helt unikt og digg. – Her skal vi bare lene oss tilbake og nyte, sier Steinar.

 

 

De Luz Extra Fine Champagne
kr 3600,- 
94 poeng

Testens mest spektakulære flaske fulgte også opp med innholdet. Moden fiken, apsikat og sukat, tobakk og mynte med hint av grapefrukt og jasmin. Elegant, integrert, smørkaramell, fyldig med lang og behagelig finish. Tom sier bare «Godt håndverk»

 

 

De Luz X.O. Fine Champagne
kr 1249,90  
93 poeng

Fersken, appelsin, pasjonsfrukt, grapefrukt, knekk. Balansert med tropsik frukt som varer lenge, og er mer leken. Dette er bare godt

 

 

Delamain pale & Dry Grande Champagne 
kr 780,- 
93 poeng

Lys og fruktig med fine toner av sitrus og nøtter, sherry. Merkbar alkohol, kompleks med sitrus, mye blomster og nøtter og nydelig integrerte toner. Dette er godt håndverk, sånn er det bare

 

 

Martell Noblige
689,90  
90 poeng

Kompleks, dyp fruktig med solbær lakristoner, sitrus,  karamell og pomelo. Fyldig med elegant integrerte toner av karamell, honning, mineraler og apsikat, lang finish. En av de beste på nesen i testen, mener Steinar.

 

 

KPierre Ferrand Réserve Double Cask 
kr 709,90
89 poeng

En spennende cognac, dette: Voksen duft med tobakk, røyktoner, tørket tropisk frukt, mahogny. Tydelig alkohol som forsvinner, kompleks og fyldig og balansert med knekk, fat, krydder og lys sjokolade, ristede nøtter.

 

 

Nansen XO
kr 609,90  
87 poeng

Dagens lille overraskelse! Røde bær, vanilje, tørket gul frukt, noe floralt. I munnen har den fruktig og fyldig begynnelse med integrert eik som går over i en tørr, dog litt kort, finish med grønne urter. Dette er en fin avec til sofa og peis.

 

 

Skakke XO
kr 689,90    
86 poeng

Fin sitrus, hasselnøtt, honning, integrert alkohol med en syrefrisk tone, sitrus, litt tørket frukt og finish med litt bitre kryddertoner. Kunne godt vært lenger på slutten. En god all-round kosecognac.

 

 

Larsen XO
kr 639,90  
86 poeng

Karamell, tørket frukt, sitrus, vanilje, hint av aceton. Integrert alkohol, modne røde bær, noe fat og lett krydder, god finish med mye frukt. En god men gjennomsnittlig cognac som er laget etter boken.

 

 

Bache Gabrielsen XO
kr 659,90  
86 poeng

Litt alkohol først, så gul frukt, lett med lys karamell og litt upoppet popcorn, eucalyptus, og tørket gul frukt. På tungen er den litt alkoholtung, lys karamell, marmelade og urter i avslutningen.  – Denne er god, sier Tom. – Fin og stødig på nesen, og holder det den lover i munnen.

 

 

 

VSOP

 

Bache Gabrielsen VSOP 
kr 499,90   
84 poeng

Gul frukt, karamell og noe vanilje, rund fyldig med litt karamellsødme, lang med komplekse toner av integrert sukker og frukt. Denne kan du drikke som den er og smile, mener Tom

 

 

De Luz VSOP Fine Champagne
kr 499,90
83 poeng

Tydelig alkohol, karamell, vanilje, apsikat, treverk, alkoholsterk, litt eik, tydelig brent karamell. Denne går greit som den er, kanskje med en isbit, mener Steinar.

 

 

Larsen Aqua Ignis 
kr 549,90  
83 poeng

Mokka, kaffebønner, vanilje, karamell, kanel, tørket aprikos, tydelig alkohol som følges av mye karamell, fruktige innslag av bjørnebær. Steinar hadde litt vann glasset og smeltet fullstendig. Altså, denne er kanskje best til cocktail eller med litt vann og is i glasset.

 

 

Larsen VSOP
kr 424,90  
82 poeng

Sitrus, litt fuseltoner, vanilje, lite kompleks, tydelig alkohol, litt frukt, litt karamell og litt treverk – litt av alt egentlig.

 

 

Erling Skakke VSOP
kr 550,-  
82 poeng

Litt uintegrert, litt gul frukt og noe vanilje, litt tørket gress. Alkoholen er tydelig i munnen før det kommer frukt og karamell, som går over i en lang finish med bittertoner. Denne tar du ved siden av kaffen, gjerne med en isbit eller litt vann.

 

Hør også podcasten fra testen. Du finner den her: EPISODE 171: NORGESVENNEN COGNAC