31 jan 2020

Bag-in-Box like norsk og firkantet som brunost

Jada, vi snakker ikke høyt om det, men nordmenn elsker pappvin. Over 60% av all vin som forsvinner ut døren på vinmonopolet gjør det i en pappeske med plastpose inni. Akkurat hva denne fascinasjonen for pappvin kommer av overlater vi rolig til sosialantropologer og andre med nok studiepoeng til å mene noe om det.

Det vi skal ta for oss er selve boksen – både utenpå og innvendig.

Det viktigste å vite om en boks med vin er at den har begrenset holdbarhet. Plastposene som vinen tappes i klarer ikke å bevare vinen over tid, vi sier at etter 6-8 måneder begynner nedturen, og så er det bare et tidsspørsmål før de rare grimasene kommer.

Heldigvis er det lett å finne ut hvor god tid du har på deg, alle bokser som selges på vinmonopolet kommer nemlig med datostempling der det står året og måneden for tapping. Sjekk alltid dette stempelet før du sniker i kassakøen.

Så er det en annen myte om vin på boks – nei, den holder ikke i evigheter når den først er åpnet. Etter fem-syv uker begynner det å haste.

En annen ting å være oppmerksom på er at selv om det stort sett er den samme vinen som tappes på flaske som på boks, vil det i mange tilfeller tilsettes noe gram svovelsyre i boksevinen, nettopp for å maksimere holdbarheten i posen. Derfor kan det i noen tilfeller gi små smaksvariasjoner mellom boksevin og flaske.

Greit, så er det bare å hanke med seg en boks og dra på tur, som alle gode nordmenn skal gjøre så fort muligheten byr seg.

Vi har smakt på et representativt utvalg blant de hundrevis av vinbokser på polet, og plukket ut et titalls vi vil dele med deg: Vel bekomme.

 

Marqués de Cáceres Cristina Garnacha
kr 369,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Marqués de Cáceres Cristina Garnacha 479,90 Et av de mest prominente husene i Rioja leverer en myk og rund sak med røde bær, fioler og noe vanilje, fruktig med lett krydder mot slutten. En veldig god vin, og en flott debut i boksevinverdenen for Cristina

 

 

 

 

 


Crudo Cataratto Zibibbo
kr 469,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

To innfødte druer fra Sicilia blir forenet in denne fruktige og sommerlige saken. Tropisk frukt i bøtter og spann, flott avstemt syre og lang herlig ettersmak som bare nekter å gi seg. Dette kan fort bli våren og sommerens store hit på de tusen terrasser.

 

 

 

 

 

 

Château Bonnet
kr 459,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Signert av ikke ukjente André Lurton kommer denne esken med det rare i. Med mye Sauvignon Blanc, noe Sémillion og en dash Muscadell er dette en blomstrete og fruktig sak med balansert syre og fin frukt mot slutten. Joda, ta den på terrassen eller til lett dampet fisk.

 

 

 

 

 

 

Pietro di Campo Barbera
kr 424,90

Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Italieneren kommer strømmende ut av boksen og deler raust ut røde bær, middelhavsurter, hint av pinje, rund og frisk med varm krydret ettersmak, ta den til antipasti eller pizza, for den saks skyld.

 

 

 

 

 

 

Valpantena Torre del Falasco Garganega
kr 399,90

Vinmonopolets nettbutikk

 

 

 

Liker du røde bær, blomstereng og noe urter, finner du det her. Den er lett med noe tanniner som gir en fin struktur, god vin, dette.

 

 

 

 

Domaine Bouchard Mâcon-Villages
kr 599,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

Med aner tilbake til romertiden, og tuftet på grensehandel og tollavgifter har landsbyen Mâcon sklidd glade og fornøyde gjennom historien, men ikke helt under radaren, de lager nemlig vin som har landet kraftig på kartet, så også med deres hvite BiB. Her skal du se: Grønt eple, sitrus, gress og hint av blomster, frisk med avmålt syre og lang fruktig ettersmak. Sånn skal det gjøres dere!

 

 

 

 

 

Periquita Reserva
kr 419,
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Våre venner fra Portugal er vel ikke helt ukjent, og deres Reserva har gjort det skarpt både her hjemme og i det store utlandet. Boksen er helt på linje med den rene og utviklede stilen, mye rød frukt, vanilje fra fra fatene og en flott og lang ettersmak. Obrigado, sier vi!

 

 

 

 

 

 

Allegrini Valpolicella
kr 499,90  

Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Søstrene som står bak Allegrini har alltid vært bevisst på hva druene deres skal uttrykke. I dette tilfellet er det mørke bær, krydder, lett vanilje og ganske fin fylde og rundhet som gjelder. Innfrir alle forventninger.

 

 

 

 

 

 

 

Ch. D’Haurets Bordeaux Blanc 2018    
kr 464,80

Vinmonopolets nettbutikk

 

 

 

Kanskje det er slik ungdom smaker? Her er det grønne epler, noe sitrus, nyslått gress og alt sammen har en lett bitterhet under det hele.