09 apr 2019

Ingen lam – ingen påske. Viner til påskekosen ☀️

Påske med skimrende hvite snøvidder, eller glitrende sjø under vårsolen? Kanskje den rolige summingen av en feriestille by i parken? Uansett hvor du feirer påske er det lam på menyen, ellers gjelds det liksom ikke. Vegetarianere må unnskylde, men det er noe særegent med påskelammet der det ligger nystekt og glinsende med hvitløk og urtemarinade. Det er nesten noe religiøst over det.

 

Lammet som religiøst symbol i vår verden stammer fra det gamle testamentet. Ofring av lam var en vanlig syssel innerst i Middelhavet, særlig når det var viktig å kontakte det guddommelige. Da Moses drev lobbyvirksomhet for å få jødene ut av Egypt, ble han pålagt av Gud å ofre et lam og så bruke skinnet til å merke husene til jødene med lammeblod! Som om ikke dette var ille nok kom det samme natt en Herrens engel (Dette var ikke en av de lubne små med vinger og harpe som flakser omkring under et kirketak) og drepte alle førstefødte guttebarn som ikke var beskyttet av en dør med blod på. Det hebraiske ordet «Pesach» betyr da også «å gå forbi». Med den godnatthistorien fikk vi en ganske skrekkelig referanse til det koselige påskelammet med hvitløk og myntesaus. Vi kjenner også igjen symbolikken i fortellingen om Jesus der han omtales som «lammet som blir ofret», en litt makaber tanke i våre dager da ofring av levende vesener er blitt umoderne.

 

Påskevin eller påskeøl?

Altså, er du veldig opptatt av tradisjoner, eller om du faktisk feirer påske som en religiøs høytid, så er det vin som gjelder. Rett og slett fordi det alltid har vært sånn, og fordi det ikke fungerer å blande øl inn i en kristen/jødisk høytid som påsken er for mange.

Men, er du såpass erkenorsk at du må ut av hus og hytte og bevege deg et godt stykke til fots eller på ski for å føle at du lever, står du friere. Setter du deg til bak en snøskavl og henter en boks øl opp fra sekken vil du neppe få moralpolitiet på nakken. Det samme gjelder om du fyrer opp engangsgrillen og setter deg til med en pose rosévin i parken. Her må vi legge til at siden det strengt tatt ikke er lov å drikke et rolig glass i parken må du nok regne med kjeft, ja sågar bøter, fra det ordentlige politiet. Praksisen varierer fra sted til sted, så sjekk før du ruller ut teppet og fyrer grillen.

Uansett fjell eller park, alle som beveger seg til fots med bagasje har den samme utfordringen. Tunge ting er en uting å drasse på. Skal du på tur er det viktig å tenke transportøkonomisk, og der har vi heldigvis en del tips å komme med.

Tenk lettemballasje: Mindre vekt ut på tur, mindre volum på avfallet på returen. Porsjonsflasker er lurt, ingen vits i å slepe med seg drikke som ikke skal drikkes.

 

Vi har tatt for oss noen alternativer til tunge glassflasker og de i overkant voksne 3-literne på papp. Til turbruk er det mindre og lettere enheter som gjelder:

 

 

 

HVITT

 

 

Laroche L pouch 150 cl
kr 239,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

Grønne epler og sitrus, noe gress, fruktig stil med noe bitter avslutning. Genial i parken, på terrassen eller i snøhaugen.

 

 

 

 

 

 

San Crispino Catarratto 25cl
kr 44,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

Gule frukter, litt fersken og sitrus, fyldig med noe pepper i finishen. Kommer i små kartonger i to størrelser, lett å stable og å bære.

 

 

 

 

 

 

Wine Cup Chardonnay 18,7 cl
kr 39,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

Et glass vin til maten? Det er akkurat det du får her. Sitrus, noe gress balansert med lett frukt. Genialt med glass og emballasje i samme enhet.

 

 

 

 

Promenade Sauvignon
kr 109,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

Lett sitrus, med avstemt syre og rund avslutning. Vinen for solveggen, snøskavlen eller til rekene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laroche Chablis 0,5
kr 119,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

Litt sitrus, gress og gul frukt, passe syre. Lett å frakte, passe til en rast.

 

 

 

 

 

 

 

 

ROSA

 

 

 

Pierre Chavin Rose 75 cl PET
kr 127,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

En trivelig rosévin som gir mye til retter av lyst kjøtt, eller quiche. Bringebærdrops med noe urter og bær, fin syre med god frukt og let biter mot slutten. Finnes også i hendige lommeflasker på 18cl.

 

 

 

 

 

 

 

Wine Cup Veneto Rose 18,7 cl
kr 39,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

Bringebærdrops, frisk med lett bitterhet. Glass og flaske i samme slengen.

 

 

 

 

Laroche Rosé L
kr 119,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

Terrasserosé med bringebærdrops, fin syre og avslutning.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ricossa Rosato 150cl
kr 249,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

Bringebærdrops og trollkrem, fin syre og passe fylde.

 

 

 

 

 

 

 

 

RØDT

 

 

 

Le Demi 50cl
kr 89,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

Rød frukt med lett krydder, saftig med myke tanniner og lang ettersmak. Praktisk halvflaske for deg som vil grille i påsken.

 

 

 

 

 

 

Vandre Turvin
kr 110,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

Mørke bær og noe rød vingummi, lett krydder, balansert med fyldig smak, flott all-round vin som også er lett å bære.

 

 

 

 

 

 

Fredag Rødvin
kr 113,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

Mørke bær, plommer og urtehage, balansert med lett sødme. Klassikeren til pizza fungerer utmerket som turfølge.

 

 

 

 

 

 

 

San Crispino Syrah 25cl
kr 44,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

Rød frukt og syltetøy, krydder mot slutten. Denne er super som porsjonspakninger, kommer også i to størrelser.

 

 

 

 

 

 

Helt Fransk Cotes du Rohne village
kr 139,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

Røde bær, krydder, pepper og noe skog, mineralsk med bløte tanniner. Dette er valget om det står lam eller vilt på turmenyen.

 

 

 

 

 

 

Wine Cup Merlot 18,7 cl
kr 39,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

Rød frukt, noe krydder, rund med myke tanniner, lett å drikke – rett fra flaskekoppen!

 

 

 

 

Barone Montalto Rosso 150 cl
kr 259,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

Mørke bær, tydelige tanniner. Denne vinen er til de kraftigere rettene, biffgryten eller lammet.