29 apr 2020

Kriminell krigshelt og sevje fra 1814

Få med deg Gulosten, Tucher Æcht fra Nürnberg og 1814 Sevjebokk til vårslippet.

Vi snakker altså om tre øl vi fikk inn til test nå på vårparten, og de passer på hvert sitt absurde vis til tiden vi går inn i.

Vi skal til Tyskland og et klosterøl fra Nürnberg, vi skal til vaiende bjørketrær og bunad, men først og fremst begynner vi med en merkedag.

Det er nemlig straks 8.mai og vi skal feire  at freden brøt ut og endte 5 år med nazistisk redselsstyre. Da passer det å trekke frem en av våre mer uortodokse krigshelter: Den notorisk kriminelle kongevennen Gulosten!

Johannes S. Andersen, alias ”Gulosten” (1898-1970) var den kriminelle krigshelten med et vennskapelig bånd til Kong Haakon VII, som stadig fascinerer. Han sa selv at han var dømt til skråplanet allerede som barnehjemsbarn. Han var brennevinssmugler, tyv og heler, og sonet flere dommer i mellomkrigstiden. Etter den tyske invasjonen ble han motstandsmann, arrestert av tyskerne, løslatt på prøve og rømte til England. Før han dro likviderte han angiveren Raymond Colberg. Som medlem av Kompani Linge ble han sluppet ut i fallskjerm for å trene opp motstandsfolk. Han kom på kant med hjemmefronten som ikke ville ha ham, og han returnerte til England. Resten av krigen tjenestegjorde han som skytter på MTB. Han stod bak drapet på to tyske offiserer etter fredsslutningen, noe han aldri ble stilt til ansvar for.

 

 

 

St. Halvards Gulosten Pale Ale
kr 54,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Gulosten er frisk, mye blomster og frukt, sitrus og noe aprikos, tydelig humle, naturlig nok, men også en fin og lang ettersmak. En fin øl å ta til frigjøringsjubileet, dette.

 

 

 

 

 

 

 

Tucher Æcht Nürnberger Kellerbier
kr 49,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Disse folkene har holdt det gående siden 1672, og vet hva de driver med.
Her er det lett malt, noe urter, eple og hint av banan, nydelig kremet og noe sjokolade helt på slutten.

 

 

 

 

 

 

 

St. Halvards 1814 Sevjebokk
69,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Dette er et øl for voksne med tydelig malt, duft av sjokolade og litt brent kaffe. Kremet og fyldig med en flott bitterhet gjennom hele smaksbildet.