04 apr 2019

Piemonte

Det kuperte landskapet virker merkelig tidløst på tross av vår moderne tid med motorveier og god wi-fi-dekning. En myriade av åkerlapper som blir overvåket av mindre landsbyer som hutler seg sammen på åsryggene i intervaller på 2,5 mil, en vanlig dagsmarsj for en som reiser til fots. De mest sentrale byene blir voktet av en middelalderborg og en kirke eller to. Langt oppe i vest rager Alpene med sine taggete snøspir som en ­massiv slutt på Piemonte, eller ­begynnelse, om du kommer fra Frankrike eller Sveits.

 

Som ellers i Italia handler det om mat og vin, og for en vin de tryller frem her oppe. Gattinara, Barolo, ­Monferrato, Serralunga, Asti og alt mulig, det oser av stamtavler og vin på et kunstnerisk nivå. Nå begynner riktignok selv lokale piemontesere å klage på prisnivået, som for noen av de mest populære vinene har nådd galaktiske nivåer.

Men, det er fortsatt mye godt å hente for deg som ikke flyr privatfly. Det enkleste og minst slitsomme er å tusle inn på nærmeste vinoteca. Små vinbarer som har spesialisert seg på lokale varianter du ikke visste du ville like. Det er heller ikke noe problem å besøke vingårdene direkte, bare pass på å booke tid i forveien, og planlegg turen i forhold til kjøring. Det beste er å hyre en lokal vinguide, da får du mest mulig ut av oppholdet.

 

Så, hva er det å legge merke til av vin i området?

Vi har valgt noen gode eksempler som burde stå på listen, du finner dem også på polet, så kan du gjøre grundig research før du tar turen nedover for å oppleve dem på hjemmebane:

 

 

Den lille (lands)byen GATTINARA huser noen av områdets virkelige favoritter. Dessverre har prisene på den ene, Nervi, tredoblet seg i år, noe som lar oss rette blikket mot naboen Travaglini med sine karakteristiske flasker.

 

 

Riserva 2012
kr 399,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

Dufter jord, grønne blader og røde plommer, fyldig med mye frukt, flotte tanniner som gir en behagelig snerp mot slutten.

 

 

 

Tre vigne 2011
kr 400,-
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

Roser, litt lær og mørk frukt, frisk fruktsmak med myke ­tanniner og lang, behagelig ­ettersmak.

 

 

 

 

 

I Barolo er det plenty med steder å besøke. Med noen av verdens toppviner på (vin)kartet er det lett å bli star-struck, men det finnes også perler utenfor allfarvei.
Kjelleren til GIOVANNI ROSSO er verdt et besøk. Med sans for dramaturgi og vinvennlig arkitektur er det et lite mikrokosmos i seg selv å smake vin her.

 

 

Giovanni Rosso Barbera ­Margherita 2017
kr 169,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

Bordvinen fra Giovanni er fruktig og røff
i ­kantene, røde bær, blomster og en bitterhet mot slutten som passer til det meste på bordet.

 

 

 

 

Giovanni Rosso Barolo Cerretta 2012
kr 474,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

Noe roser og plommer, lær og jord. Fyldig med saftig frukt og lang ­snerpete ettersmak med litt rosin. Drikker bra nå.

 

 

 

 

Giovanni Rosso Barolo Serra 2014
kr 545,-
Vinmonopolets nettbutikk 

 

Dufter lilla blomster, ­jordbær og noe våt pløye­mark, vanilje og urter, saftig med fine tanniner, drikkes nå til vilt eller gi den 15 år i kjelleren.

 

 

 

 

 

 

PAOLO MANZONE holder til i ­«indrefileten» av Langhe med noble ­naboer som ­Fontanafredda og andre gårder med lang stamtavle. Paolo holder en lav profil og fokuserer på lagringen for å gjøre vinen drikkbar så raskt som mulig.

 

 

Barolo ­Serralunga d’Alba
kr 300,-
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

Skogsduft, våt gran, ­moreller og mørk frukt, lang fruktig smak med ­raffinerte tanniner,
en veldig god vin, drikk den nå, eller vent i 5 år.

 

 

 

 

 

 

Langt ut på landet, utenfor Asti, ligger CASCINA CASTELET Denne gården har holdt det gående siden ­1700- tallet og vel så det. Med en betagende utsikt mot Matterhorn i det fjerne, og en svært ­jordnær sans for vin og salg er det en kjent ­størrelse på polet. Vi sier bare jentene på Vespa, så vet de fleste hva vi mener.

 

 

Vespa Barbera d’Asti 2017
kr 129,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

Dufter mørke bær, noe plomme og vegetasjon, tydelige tanniner og en lett sødme, god bordvin.