08 feb 2019

Valentinsdagen

Det er mange dager å huske på for den som er i en eller annen kjærlighetsrelasjon. Fødselsdag, årsdag for første date, første kyss, forlovelsesdag, og for viderekomne står også bryllupsdag og fars- og morsdag på menyen. Har du klart å glemme en eller flere av merkedagene kan det fort bli litt kjølig i forholdet. Heldigvis har kalenderen satt av en dag som kan brukes til å lege slike uheldige forglemmelser. Valentinsdagen er også her hjemme blitt en dag for de romantiske og forelskede. Kjør på med hjertekort, blomster og middag med bobler til din kjære, så stiller du på en måte med nyvasket samvittighet for leie forglemmelser fra før.

 

Som med alle kristne høytider er også valentinsdagen ment å erstatte hedenske merkedager.

Akkurat når 14. februar ble til kjærlighetsdagen er litt uklart. Men vi vet at det begynte
i gamle dager, veldig gamle dager. Romerne feiret sin Lupercalia til ære for guden Juno omkring den 15. februar, en festival med fokus på fertilitet, da det ble sagt at fuglene begynte å parre seg. Lystne fugler eller ikke, dagen ble feiret med ofring av sauer, klining med blod og melk og andre kuriøse innslag. Det skulle løpes rundt i Roma med blodige saueskinn, dasking av tilfeldige kvinner med de samme skinnene og sikkert flere tegn på romersk fruktbarhet.

 

 

Så kom kristendommen.

Dyreofring og kvinnedasking ble erstattet av «renselsesfeiringen» i år 494. Her var det to kristne martyrer som fikk sin spesielle dag, de het begge Valentinus.

Årene gikk, og det ble den uheldige biskopen St. Valentin(us) som overtok dagen. Han skal ha blitt henrettet en gang på 270-tallet, og skrev et rørende avskjedsbrev til sin kjære Julia som endte med den nå berømte frasen: «…fra din Valentin».

 

Gjennom årene ble dagen stadig mer en dag for å feire kjærligheten, en god ting for å gi en boost til kjærlighetslivet og handelsstanden. I dag er det ikke uvanlig å ta sin kjære med på romantisk middag, eller diske opp med riktig stemning i hjemmets lune rede. Men hva skal du feire med? Vi har sjekket rundt og funnet flere løsninger til både middag og romantisk kveld foran peisen.

 

 

Det sies at nyforelskede ser verden gjennom et rosa skjær.
For de som har gått over i fasen etter nyforelsket har vel verden andre og mindre romantiske fargetoner, sånn til daglig. Derfor behøver vi litt hjelp når vi skal feire kjærligheten med kort, konfekt og alt mulig. Vi tenker at bruker vi noe rosa i glasset vil vi lett kunne se verden i kjærlighetens farge gjennom glasset, et fiffig og romantisk triks. Velger vi i tillegg rosa vin med bobler, er grunnlaget for en festlig og kjærlig valentinsdag.

 

Her er våre forslag:

 

 

Moët & Chandon Impérial rosé
kr 449,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Røde epler, bringebær lett krydder saftig med fin mousse og lang fruktig ettersmak med lett bitre kryddertoner. Godvin for de gode middagene.

 

 

 

Pino Pino Vino Frizzante
kr 141,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

Søt flaske som er både morsom og romantisk, mye bringebær og små koselige bobler som gjør seg til levende lys.

 

 

 

 

Perdregosa Rosé
kr 160,-
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

Spansk fyrrighet i rosa drakt. Bringebær og eng, god frukt med lang og finstemt ettersmak. Ta den før under og etter.

 

 

 

 

La Jara Rosé
kr 146,-
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

Stemningsflaske med gode bærtoner, lett og frisk med lang sensuell ettersmak.

 

 

 

 

A Table Rosé
kr 219,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

Romantisk på tur? Lett å bære med friske bærtoner og noe krydder, flott til både mat og nipping.

 

 

 

 

Pierre Chavin Rosé 2018
kr 127,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

En lettbåret vin til turen. Eng, bringebær, noe krydder, fin frukt med saftig og lang smak.

 

 

 

 

 

Love by Roseline 201
kr 149,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

Kjærlighetsflasken som sparer deg et kort. Innsmigrende bringebær, frisk med lange frukttoner mot slutten.