11 nov 2019

Akevirrevitt

Espen Smith er forfatter, kåsør og brennende engasjert i norsk matkultur. Han har skrevet en rekke bøker om øl, norsk mat, akevitt og er akkurat nå aktuell med boken «Honning» om, ja honning.

Vi fikk ham med på en prat om nasjonalbrennevinet vårt, akevitt, og hvilken rolle akevitten har i det norske kjøkkenet. Ingen bombe at Espen mener akevitt bør regnes med når det skal dekkes for fest. Du finner mer om Espen her

Hør også vår podcast med Espen der du hører podcast eller her

 

 

Vi har testet noen gøyale akevitter for bruk nå i vintermørket:

 

 

 

Gammel Opland
kr 444.90 (0,7l)
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Tungvekteren som har holdt seg på toppen av akevittlistene i flere generasjoner. Ikke uten grunn, dette er nærmest prototypen på en norsk akevitt, og den likes av en grunn. Dufter tydelig karve, noe vanilje og litt mild sitrus, krydret smak med lang og rund ettersmak.

 

 

 

 

 

 

Kurt Nilsens Juleaquavit
kr 366,20 (0,5l) (lanseres 7. desember)
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Kurt Nilsen har satt seg ned med Stig Bareksten og kommet frem til det som må være den mest bergenske av årets akevitter. Her er det karven som regjerer, men vi ar også anis, apsikater og noe vanilje, rund smak der krydderet treffer ordentlig på slutten, gode toner dette, Kurt.

 

 

 

 

 

 

Reodor Felgens Flåklypa Spesial Akevitt
399,90 (0,5l)
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Reodor Felgen har i følge etiketten brukt nybrente poteter fra fuselturbin og sjokklagret akevitten på gamle sherryfat. Så da vet vi det. Her lukter det først anis før vi får fat i form av vanilje og så kommer det sitronskall mot slutten. Rund med tydelig krydder og sødme i avslutningen.

 

 

 

 

 

Reodor Felgens Flåklypa Spesial Advendtsakevitt
kr 410,10 (0,5l)
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Reodor Felgen tar oss inn i adventstiden med sin Spesial adventsakevitt, vi mistenker samme sjokkbehandlingen som også kommer i hans Spesial Akevitt. Juledufter på rekke og rad, kanel, vanilje, appelsin og nellik. Lukker du øynene kan du nesten se stjerneanis og rosin ligge og duppe i glasset. Rund, myk og lang sødme i ettersmaken. Godt brent dette Reodor!

 

 

 

 

 

Gilde Juleaquavit 2019
kr 399,90 (0,70l)
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Julestemning kommer enten fra Sølvguttene, eller fra juleakevitten. Den 32. årgangen av juleakevitten har en dose av de øvrige 31 årene i bunnen. Årets utgave er preget av sitrus, lyse urter og milde fine toner av fat og krydder på slutten.

 

 

 

 

 

 

Bivrost Cask Aquavit
kr 399,90 (0,5l)
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Her er vi straks inne på norrøne takter. Bivrost- regnbuebroen mellom gudenes land og menneskenes verden, her i form av en tydelig krydret akevitt. Nellik, karve og anis, alt pakket inn i en kokong av sødmefullt fat.