05 mar 2021

Akevitt til «Rype»

Sabotasjeaksjon hedres med egen akevitt!

Akevitten er destillert på Inderøy Brenneri og basert på råvarer fra historisk grunn på Gjefsjøen fjellgård.

24 mars 1945 hoppet en amerikansk gruppe spesialsoldater ut over Snåsafjellene. Den lille styrken, ledet av William Colby, senere sjef for CIA, etablerte seg på fjellgården ved Gjefsjøen, operasjon «Rype» var i gang. Oppdraget var å sabotere jernbanen og hindre tyske troppetransporter sørover. Soldatene var rekruttert fra 99th Battalion, den bestod i all hovedsak av norskamerikanere.

Soldater fra 99th Bn ved Gjefsjøen fjellgård mars 1945

«Rype» ble gjennomført med støtte fra lokale motstandsmenn, og lykkes i å sprenge Tangen bru, og 2,5 km jernbane i Lurudalen. Avdelingen ble oppdaget av en tysk patrulje få dager før frigjøringen, og fire tyske soldater ble drept. En norsk motstandsmann ble såret. Operasjonen var ikke bare den første og eneste amerikanske operasjonen på norsk jord under krigen, det var også den første og eneste kombinerte fallskjerm- og skioperasjonen til US Army. Operasjonen kostet livet til 25 amerikanske soldater livet da to B-24 styrtet da de skulle etterforsyne styrken ved Gjefsjøen.

I dag er det Innsatsstyrken i Heimevernsdistrikt 12 som har fått navnet etter operasjon «Rype».

Bygningen der operasjonen hadde hovedkvarter blir nå restaurert av en ideell gruppe OSS Gjefsjøen, og det er de som har tatt initiativ til å få produsert «Gjefsjøakevitt – Operasjon Rype 1945»

 

 

 

Gjefsjøakevitt
kr 518,90

 

 

Frisk med duft av urter, karvetoner, lett vanilje noe einer og et hint av apsikat, kryddersmak med karve, i ettersmaken, lang og rund finish. Prøv denne til spekemat, eller på fjelltur ved bålet.