28 nov 2018

ANTICHE TERRE VENETE – gammel jord blir gull

Historien møter deg i det ­bølgende landskapet rett ­utenfor Verona. Med et jordsmonn som både drenerer, men holder seg fuktig er dette et ideelt sted for å få frem noe av den beste vinen i Italia.

 

– Ja, sier tredje generasjon vinmaker på stedet, Luciano Sancassani, denne jorden er som skapt for Amaronevin. Det viser også populariteten til Amarone som har endret seg radikalt på bare 15-20 år. Før var det bare Brunello di Montalcino og Brunello som ble regnet som klasseviner. Nå hører Amarone naturlig med i dette selskapet, understreker han

 

.

 

Arbeidet som er lagt ned for å gjøre Amarone til en populær gjest på middagsbordet har vært krevende. Først i 2011 fikk regionen sin DOCG-status, noe som selvsagt fikk fart på ­omdømmet ute i verden. For familiene Sancassani og Degani kom statusen i helt riktig tid. De har satset tungt på Antiche Terre Venete, og med iherdig arbeid har de klatret helt opp på pallen når det blir snakk om Amarone.

Altså, vinen er jo helt unik, sier Luciano ubeskjedent.
– Den har en massiv duft av moden frukt, kirsebær, ­aprikoser og bjørnebær, alt på grunn av den lette tørkeprosessen vi gir druene, forklarer han.

– Det blir egentlig nytteløst å forklare smaksopplevelsene som kan komme, særlig siden årgangene varierer mye, men personlig liker jeg at våre viner har toner av ristet brød og krydder som gir karakter
og dybde. Det var også derfor vår Amarone landet hele 90 poeng hos Wine Spectator, konstaterer han.

 

 

Det er ikke bare flaggskipet med Amarone på etiketten som viser seg frem fra Antiche Terre Veneto, Luciano er ikke mindre glad for suksessen med sin Ripasso som innkasserte gullprisen under Mundus Vini.
– Vi er svært stolte over både gode omtaler og gjeve priser, sier Luciano.
– Likevel, det som gjør oss ydmyke er at folk flest setter pris på vinen vår. Å få frem kvaliteten på vinen er selve motoren i virksomheten, uten glade kunder ville vi ikke vært her, smiler han.