12 mar 2020

De filosofiske brødrene fra Soave

Det virker som vi aldri får nok av de gode dråpene fra Tamellini i Soave. Forklaringen er lidenskap og gjennomført idealisme, skal vi tro de to brødrene som står bak.

 

Det var naturligvis romerne som fant ut at de solrike åssidene med innslag av kalk og vulkanske bergarter gav svært god og finstemt vin. Soave betyr da også øm eller elskelig på dialekten her oppe i Veneto. Det er ingen tvil om at Tamellini leverer vin som både er delikat og har en forfinet stil. Ren, elegant men med særpreg og pondus nok til å følge rettene vi elsker året rundt. Det er ikke uten grunn at denne hvitvinen har holdt seg på toppen av polets lister i lang tid, nordmenn simpelthen elsker Tamellini.

 

Soave DOC får 93% av druematerialet fra kooperativer i dalbunnen. Det er imidlertid i åssidene magien skjer. Her vokser druene til Tamellini eksponert mot syd med kraftige temperatursvingninger, noe som gir en helt fantastisk syre og mineralitet i vinen. Klokketro på at kun 100% garganega kan rettferdigjøre essensen i Soave, og  produksjonsmetoder som er helt nytenkende, lar Tamellini levere vin med en distinkt stil i forhold til mye annet fra området.

 

– Altså, det handler om å sette det du driver med i perspektiv, og å tørre å være litt vågal, sier Gaetano Tamellini, vinbonden som lar filosofi få innpass på vinmarken. Du må sette deg ned og kjenne på jorden, føle den og høre hva den behøver. Alt du gir til jorden vil du få igjen hundre ganger, fortsetter han, og legger til at naturen ikke lar deg slippe unna med snarveier.

 

Broren og vinmaker Pio Francesco er helt enig. – Jorden og druene må spille på lag, først da kan jeg få frem vin slik den skal være: Ren, frisk og lett å drikke til lette måltider, eller i skyggen når det er varmt. Det samme gjelder våre musserende viner som har fått innpass som apéritif på en rekke fasjonable restauranter, også internasjonalt, sier han, og legger til at deres Extra Brut vintage er lagret 5 år på bunnfall og utelukkende er produsert etter tradisjonell metode.

 

Så naturlig det blir

De to brødrene er 4. generasjon Tamellini som lager vin her i Soave i Veneto. De har siden 1998 laget vin slik de mener den må være, og de gikk grundig til verks. De bruker kun den tradisjonelle garganega-druen i alle sine viner. Alt er basert på naturlige metoder. Selv om de ikke er øko-sertifiserte følger de strengt alle prinsippene for økologisk produksjon. De avstår fra alle kjemiske og syntetiske tilsetninger i jorden, plantene og druene. – Uten en god dialog med jord og planter kan du selvsagt aldri få naturen på lag, sier Pio.

 

– Vi måtte først få jorden og plantene i balanse, sier Gaetano. Jeg så at mangfold gir god harmoni i vinmarkene. Vi stoppet å luke, gress og torv får nå vokse fritt mellom rankene. Gjødsel er uaktuelt, men de ville vekstene sørger for en mikrokompostering av jorden. Vi kuttet alt av sprøytemidler og lot insektene få komme tilbake. Nå er det en naturlig balanse mellom planter og insekter som bidrar til at både planter og jordsmonn har det bra.

 

Ikke bare jord og planter blir behandlet med omtanke: Druene blir håndplukket og fraktet i små kurver til vinkjelleren der de blir avkjølt til 5 grader, før en myk pressing i nitrogentanker for å hindre oksidering og bevare de delikate aromaene i druene. – Vi vil beholde den unike mineraliteten fra jordsmonnet og den naturlige syren i druene, forklarer Pio. – Ved å holde temperaturen så lav kan vi også kontrollere den naturlige gjæringen på en mye sikrere måte, sier han.

 

Reisen tilbake i tid

Soave er tradisjonelt en vin basert på garganega-druen. Men i de senere årene har det blitt lov å blande inn trebbiano og chardonnay som gir høyere avkastning. Det er i følge brødrene en uting som tar bort det unike ved distriktet. – Det blir helt utenkelig å legge så mye arbeid i å ta Soave tilbake til røttene, og samtidig tillate andre druer i vinen, sier Pio. Garganega er druen for oss, vi bruker kun den, selv om det betyr økte kostnader å ikke blande inn druer med høyere avkastning, slår han fast.

Hør også vår podcast om Soave og Tamellini!

Du finner den her på DrinkFeed, eller der du ellers hører podcast.

 

 

 

Tamellini Soave
kr 134, 90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

 

 

Fruktig med moden gul frukt, grønne epler, pære, litt sitrus og svale urter. Ren og frisk med smak av sitrus, eple, og litt tropisk frukt, lett urtebitterhet i ettersmaken.

 

 

 

 

 

Tamellini Extra Brut Millesimato
kr 199,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

 

 

Fersken, aprikos, hvit pepper og urter. Frisk og mineralsk sitrus og fine små bobler. En trivelig boblevin, dette!

 

 

 

 

 

Tamellini Soave Classico Le Bine De Costiola
kr 179,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

 

 

Her er det fersken, aprikos og krydderurter fra Po-sleten. Frisk og mineralsk med sitrus, urter og fruktig ettersmak, denne gjør seg til terrassen eller fingermaten.