14 jan 2020

Den fantastiske superdruen pinot noir

Du har sikkert drukket den, enten som fruktig og lett rødvin, dyr årgangsvin fra slott med god stamtavle eller som champagne. Men visste du dette om pinot noir?

 

Pinot noir er den tiende mest utbredte druen i verden.

Vin laget på denne druen har skapt en massiv skare av blodfans.

 

Pinot noir er bland de eldste druetypene i verden.

Vi snakker om druer som har lesket strupene til romerske legionærer, eller kanskje enda lenger tilbake.

 

Pinot noir = pinot grigio = pinot blanc.

Vinskribentene Jancis Robinson, Julia Harding og José Vouillamoz hevder i boken Wine Grapes at pinot gris/grigio og pinot blanc simpelthen er fargemutasjoner av pinot noir. De fikk tatt DNA profiler av druene som viste at de var identiske. Med andre ord kan du trygt si du liker alle pinotvariantene hvis du har sansen for én av dem.

Tyskland er blant de største pinot-dyrkerne. Kun slått av Frankrike og USA. Riktignok kaller de den Spätburgunder, men det er den samme druen, og du vil finne vin av helt hinsides god kvalitet fra Baden, Pfalz og Nahe.

Der det er pinot noir finner du også chardonnay. Rett og slett fordi de er i slekt. Chardonnay er en krysning mellom nettopp pinot noir og den nærmest utdødde gouais blanc, en drue som herjet Europa i hele middelalderen, og var det man bare måtte ha den gangen.

Vi har smakt oss gjennom et utvalg pinot’er og kan anbefale disse til de lange kveldene der du behøver å kjenne litt sol på flaske.

 

Hør også vår podcast om superdruen pinot noir.

Du finner den her på DrinkFeed, eller der du ellers hører podcast.

 

 

 

 

Tyler Pinot Noir 2017  309,90
309,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

 

 

Her finner du alt du vil ha av røde bær og en liten urtehage, saftig og ung med lang frisk ettersmak. En god og trivelig vin som følger alle retter av lyst kjøtt.

 

 

 

 

 

 

Gnarly Head Pinot Noir 2017
149,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

 

 

Her vet du, her får du mørke bær, plomme og et morsomt innslag av teak eller mørk eik. Med en saftig og fruktig avslutning er denne saken et valg for både gane og lommebok.

 

 

 

 

 

 

Louis Max Climats Pinot Noir Les Terres Froides
135,-
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

 

 

Denne kommer med mørke bær, litt anis og noe urter. En saftig og fin lengde med en lett bitterhet mot slutten. Til den prisen er det bare smile og si takk!

 

 

 

 

 

 

Chorey-Lès-Beaune Les Beaumonts 2014
259,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

 

 

Dette er en ordentlig klassiker, bringebær, skogsbær og kirsebær, flott saftighet, lette tanniner og nydelig lengde som pumper frukt og syre langt inn i aftensangen.

 

 

 

 

 

 

Adam les Natures Pinot Noir
199,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

 

 

Her får du en rett-frem vin uten fiksfakserier. Bringebær og kirsebær, ung saftig og passe lang, lett snerp. Verre er det ikke å lage en trivelig og god vin.

 

 

 

 

 

 

Dog Point Pinot Noir 2016
350,-
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

 

 

Kiwiøya har en rekke vintriumfer på reportoaret, og her tryller de med pinot noir. Kirsebær, plomme og krydder fulgt opp med litt eik. Fyldig og saftig med runde tanninet og lang avslutning med krydder. Av med hatten for denne.

 

 

 

 

 

 

Yealands Estate Single Vineyard Pinot Noir 2017
239,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

 

New Zealand er storprodusenter av pinot noir, og denne saken fra sør-øya har med rette fått et godt fotfeste her hjemme. Den varter opp med modne røde bær, plommer og ymse krydder, den er fruktig med trill runde tanniner med lang saftig slutt.

 

 

 

 

 

 

 

Bouchard Bourgogne Pinot Noir Reserve du Centenaire 1998
239,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

 

Noen ganger smiler verden og livet leker. Når denne vinen ramlet ned i glasset fikk panelet store øyne og glade ganer. Litt lær og jordaktige toner, mørk frukt og kaffe, med finslepen fat og runde tanniner. Det er gøy å se hvordan druen utvikler seg over to ti-år og enda gøyere når den holder en kristen pris. bare å handle i vei.

 

 

 

 

 

 

Nuiton-Beaunoy Cave des Hautes-Côtes La Dalignière Hautes-Côtes de 2018
198,-
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

 

Her er det rene fruktfatet, med røde bær, kirsebær med et bakteppe av fat og litt krydder. saftig med lang krydderslutt og snerp. Panelet sier dette er en vin å huske på.