18 feb 2019

Drammequiz

1. Hvorfor liker vi Eske Bille når vi snakker om akevitt?

 

2. Når omtrent begynte man å destillere alkohol?

 

3. Må Scotch Whisky være produsert i Skottland?

 

4. Må London Dry Gin være produsert i London? 

 

5. Hva er Armagnac?

 

6. Hva er Cognac? 

 

7. Hvilke sprittyper er fargeløse rett etter destillasjonen? 

 

8. Hva er den vanligste aromaen vi forbinder med Scotch Whisky? 

 

9. Hvor kommer navnet «Brandy» fra i brennevinssammenheng? 

 

10. Hvordan får brunt brennevin fargen sin?

 

 


 

 

SVAR:

 

1. Eske Bille var den første som beskrev akevitt i Norge da han sendte en ladning fra Bergen med «..nogit watn mett Jonn Teiste som kallis Aqua vite…» til den siste erkebiskopen i Norge, Olav Engelbrektsson i Trondheim den 13. april 1531

 

2. Det er mulige spor etter forsøksvis destillasjon allerede i år 800 før Kristus, og vi vet at destillert vann var kjent i år 200 før Kristus. Det er likevel ironisk nok araberen Abu Musa Jabir ibn Hayyan, som helt bevisst fant på å lage brennevin en gang på 700-tallet.

 

3. Ja, sånn er reglene: Ikke fra Skottland, ikke Scotch Whisky.

 

4. Nei, de kan være produsert hvor som helst, men følge et voldsomt regulativ fastsatt av EU.

 

5. Et fatlagret brennevin fra distriktet Armagnac produsert på druene Ugni Blanc, Folle Blanc og Colombard.

 

6. Det er et fatlagret brennevin fra Cognac-distriktet i Frankrike basert på druene Ugni Blanc, Folle Blanche og Colombard.

 

7. Alle typer sprit er fargeløse rett etter destillasjonen.

 

8. Torvrøyk, som kommer fra torven som brennes under prosessen.

 

9. Det kommer av det hollandske navnet på brennevin: Brandewijn.

 

10. Fra lagring på fat, eller ved kunstig tilsetning av fargestoffer.

 

 

“Det er ingen skam å ta seg en dram,

og hvis drammen er god, tar jeg gladelig to.

Men hvis hosten er slem, trengs tre- fire- fem!”