05 apr 2018

GIN helsespriten

Har du fokus på sunn livsstil er kanskje ikke ­brenne­vin første­valget som kosttilskudd. Men, faktum er at et brennevin som gin faktisk har noen positive egenskaper.

For deg som nå har hevet øyenbryn til langt oppe på issen: Vi understreker at alkohol som en hovedregel ikke er anbefalt av helsedirektoratet, og bør inntas i ­kontrollerte mengder.

 

GIN, et krydder­brennevin

Tilbake i historiens mulmende mørke kan gin ha vært et middel for å få frem ekstrakter av ­ medisinske urter av ­varierende virkningsgrad. Alternativt at krydderet var helt nødvendig for å skjule den grusefulle smaken på gamle dagers fuselsprit. Uansett om gin ble inntatt på grunn av krydderet, eller om ­krydderet ble inntatt på grunn av ­elendig ­destillasjoner: 

GIN KAN VÆRE BRA FOR DEG!

 

Kutt VEKTEN

Jada, hyggelige ­medisinske studier fra ­universitetet ­Sigulda, ­(Latvia) viser altså at gin med sin høye ­konsentrasjon av einebær stimulerer for­brenningen. Med et forholdsvis lavt kaloriinnhold
(97 ­kalorier/shot) vil derfor et jevnt inntak av gin kunne øke for­brenningen. Men, dette gjelder ikke for blandevannet, så sjekk nøye hva du heller i glasset utenom gin. Det kan være skjulte sukker­bomber der.

 

Stans FORKJØLELSE

Einebær er sunne saker med en lang rekke helsebringende egenskaper. Disse bærene er heldigvis en hovedingrediens i gin. Einerbær har vært brukt som et antiseptisk middel siden syndefallet, og vi vet nå at einebær også hjelper mot bakteriell forkjølelse. Dessuten er olje fra disse bærene slimløsende, en god ting når du sliter med snørr og hoste.

 

Lindrer LEDDSMERTER

Det er helt sant. Prøv litt gin hvis ­leddene verker, eller hvis du lider av leddgikt. 

Ifølge BIDMC ­(Boston) kan komponenter i gin bidra til å lindre verkende ledd, gikt, og reumatiske plager. Faktisk bruker enkelte artroserammede rosiner trukket i gin for å redusere betennelse.

 

Bedre FORDØYELSE

Mange unngår gin på grunn av den litt bitre smaken, men det som gir deg  leppesnurp er også det som hjelper fordøyelsen. Urtene som vi finner mye av i gin, stimulerer magesyren og får fart på enzymene som jobber med den doble ostepølsen du klemt i deg til lunch.

 

Hold MALARIAEN fra livet

Hvis du tilfeldigvis skal reise til et land der ­malaria er en trussel, kan det være lurt å bestille en gin og tonic når du ­kommer dit. Opphavet til gin og tonic var behovet for å gjøre kinin mer spiselig for briter som oppholdt seg i koloniene. Kinin var et vanlig ­middel mot malaria, både forebyggende og som kur.
Nå skal du ikke straks ­skylle ned malaria­medisinen din i do, og styrte inn i nærmeste bar. Men det er greit å vite at G&T startet som en måte å gjøre kinin både spiselig og morsom…

 

Skyll SYSTEMET

Brygger  du på en urinveis­infeksjon, kan gin hjelpe. Siden einebær og alkohol er vanndrivende, øker urinmengden. Selv om det kan virke utidig å måtte tisse ofte, er det en god ting å få tømt systemet for giftstoffer og bakterier som gir urinveisinfeksjon.

 

Fiks LEVEREN med gin

Greit, det høres litt bakvendt ut. Poenget er at siden gin og einebær er vanndrivende kan de i teorien være gunstige ved leversykdom. Spesielt der symptomene er oppblåsthet og væskeansamlinger. Men igjen, hvis inntak av alkohol er årsaken til leversykdom i første omgang, må du sette korken i flasken og følge legens anbefalinger.

 

Drikk nu MEDISINEN deres

Urtemedisin- og te kan gjøre underverker. Urtene i gin gjør det til et ­utmerket valg for de som søker en mer “naturlig” alkohol. Høy ­konsentrasjon av einebær, koriander, cassia­bark, kanel, mandel, muskat, salvie, kvannrot, angelicarot, sitrusoljer og rosmarin (blant annet), er gin det reneste koldtbord av naturlige og næringsrike urter. Kort sagt, er gin trolig den sunneste sprit på markedet i dag.

 

Hold HUDEN ung

Du har kanskje hørt at rødvin kan bidrar til å holde huden ung? Det gjør fatlagret gin også. Takket være sine naturlige ingredienser fullstappet med antioksidanter jobber den febrilsk med å holde huden din frisk, duggvåte og ungdommelig. Slapp av med en dry martini, og du kan samtidig la urtene i ginen stimulere og restaurere hudcellene.

Merk: Mens einebær har mye anti­oksidanter, er vanlig gin ikke fullt så innsatt med dette.  For full effekt bør du velge en fatlagret gin. Det er polyfenoler og furaner i treverket fra fatet som bidrar med antioksidantene her.

 

LEV LENGER!

Ok, høyt alkoholkonsum over tid vil neppe bidra til flere bursdager. 

Men i moderate ­mengder kan gin stimulere blodsirkulasjonen, og det kan forlenge livet. Einebær bidrar også med flavonoider som har en hel bøtte med fordeler for din kardiovaskulære helse som forebygging av atero­sklerose (åreforkalkning) og blodpropp. 

Gode nyheter, ikke sant?