11 jun 2018

Henrik smaker rosa

Terrasse, sol, sommer og rosé. Det hører liksom sammen hjemme på terrassen. Men også profesjonelle har øyne for rosa vin når solen skinner.

 

HENRIK DAHL JANSEN, Norsk og Nordisk mestersommeliér hjelper daglig gjester med vinvalg på Bølgen & Moi Kristiansand. Han vet veldig mye om hva som fungerer når solen skinner og måkene skriker.

 

MITT FORHOLD TIL ROSÉ er at det er en artig vintype, sier Henrik. Rosé kan nok ha fått et ufortjent annenrangs-stempel, men jeg er ikke enig i det. Er vinen laget med omhu og smaker godt, er det ikke så mye mer å si. Mange kjenner jo rosévin fra sydligere bredde­grader, og hvorfor skal vi ikke kose oss med den her hjemme, liksom? Spør han retorisk.

 

TIL SOMMERMAT er rosé helt flott, med mange smaksnyanser som løfter det vi forbinder med sommermenyer, forteller han. – Her på Bølgen & Moi har vi solgt helt sykt mye rosé i år, det er en trend som har vært økende de siste årene, og det ser ut til at gjestene også er bevisste på dette, sier han.

 

PERSONLIG LIKER JEG de lette typene fra det sydlige Frankrike, de kan jo være virkelig raffinerte. Jeg liker best når den serveres som hvitvin, ca. 8 grader, men er det svært varmt er det lov med en isbit i glasset, da drøyer du jo vinen og senker alkoholen litt samtidig. Glass kan gjerne være et beregnet på rieslingdruen, men forsøk gjerne andre typer glass, for eksempel glass beregnet på druen voignier eller de litt større oaked chardonnay som føres av blant andre Riedel.