JULERIBBE – en ny historie
JÓL
Våre norrøne forfedre feiret jul, Jól, den 22 desember. Da snudde solen og det kom et imaginært lys i vintertunellen, for å si det slik. Feiringen foregikk med gjestebud der det etter loven skulle inntas store mengder øl og mjød til ære for Odin med familie.
GRØT & KJØTT
På bordet gikk det i grøt og kjøtt. Vi vet jo at grisehold var populært: Odin selv hadde sin Særimne, galten som leverte evig kjøtt til heltene i Valhall. Frøy hadde sin Gyllenbuste med gullhåret, og Frøya kampsvinet Hildisvina.
Men ribbe til jul hadde de ikke…
rett og slett fordi de ikke hadde noen ovn å steke den i. Det var først da jernskomfyren kom på slutten av 1800-tallet det ble vanlig å lage mer kompliserte retter som stekt svineribbe med full pakke. Altså er ribbe med sprø svor en relativt ny rett her til lands. Til gjengjeld har den blitt suverent størst når det kommer til julaften, og kanskje den retten som volder størst bekymring for kokken.