12 mai 2021

Maibobler

Med forbud mot fest og moro i større skala, og digitale barnetog  er verden fortsatt ikke helt i vater. Men det er likevel lov å leke med bobler, heldigvis.

 

Noen ganger trenger du gode bobler med fin avstamning. Naturligvis er det Champagne som gjelder her, men det finnes også fantastiske viner fra andre steder som du bør sette på listen når det gjelder å ta i litt ekstra.

 

Vi har testet et lite utvalg, og disse bør du vurdere å prøve når du vil feire grunnlovsdagen, eller andre dager utover forsommeren. Vi har tatt med både de litt eksklusive, de litt lekne, de på budsjett, og naturligvis de fra Champagne.

 

“There comes a time in every woman’s life when the only thing that helps is a glass of champagne.”
–Bette Davis

 

Klikk på navnet til vinen for å komme direkte til Vinmonopolets nettbutikk.

 

 

 

 

Louis Roederer Brut Vintage 2013
699,90  

 

Vi begynner med en årgangschampagne. Når du vil ha en ekstra piff på kvelden er det denne du skal åpne først.

Litt blomster og moden sitrus, hvit stenfrukt og snev av brioche, nydelig mousse med fabelaktig syre der frukt og noe mineraler jobber sammen til langt ut i vinternatten. Bra start dette!

 

 

 

 

 

Louis Roederer Brut 1er
479,90

 

Vi fortsetter med Roederer. Dette huset er en del av legenden om Champagne. De har holdt det gående siden 1776, og er fortsatt i familiens eie. Kjent for å være hoffleverandør til den russiske Tsar Alexander II som bestilte den første Cristal- Champagnen herfra.

Grønne epler og sitrus, noe kjeks, flott mousse, balansert syre med flott mineralsk finish. Roederer leverer som bestilt.

 

 

 

 

 

 

Pol Roger Brut Réserve
469,-

 

Favoritten til Sir Winston Churchill, som også brukte ham som influencer, er fortsatt en favoritt for de store anledningene. Churchill foretrakk sin champagne «tørr, kald og gratis», og selv om dette med gratis er vanskelig så er to av tre helt innenfor.

 

Her er det sitrus, noe urter og hvit kjernefrukt, flott syre, snille bobler og gode mineraler på slutten.

 

 

 

 

 

 

Palmer Brut Réserve
399,90

 

Palmer er et resultat av syv dedikerte vingårder rundt Reims, som gikk sammen i 1947 for å lage champagne av høyest mulig kvalitet. At de lykkes er det jo liten tvil om, og i dag er Palmer å regne med blant de store navnene fra regionen.

 

 

Lett sitrus, hvit frukt og gjærbakst, fine bobler med frukt og mineraler i skjønn forening.

 

 

 

 

 

 

Besserat de Bellefon Champagne Des Moines Bleu Brut
445,-

 

Besserat de Bellefon, eller BB, har siden starten i 1843 vært et symbol på det franske «Art de Vivre». Med sine tidstypiske etiketter har de stått på bordet på kjente kafeer og cabaret-hus helt opp til våre dager.

 

 

Noe grønt eple og sitrus fulgt av grønt gress og lett bakst. Flott mousse og lang mineralsk frukt.

 

 

 

 

 

 

Gonet-Medeville Premier Cru BdN brut
410,-

 

Det lille familiehuset er resultatet av at Julie Medeville fant sin kjære Xavier Gonets. De driver frem denne myke og samtidig tøffe champagnen, som til tross for et rimelig høyt styrenivå (9g) en forholdsvis lav dosage (6g), har et mykt og behagelig anslag.

 

 

Sitrus, eple, urter og nøtter, noe kjeks, Fin syre og massiv frukt som varer langt inn i neste år.

 

 

 

 

 

 

Bellavista Franciacorta Alma Cuvée Brut
319,90

 

Alma fra Bellavista har vært en favoritt for mange i årevis. En av få viner fra det eksklusive området Franciacorta nord i Italia, som utelukkende godtar vin laget på tradisjonell metode. / måneder på eikefat og så minimum 42 måneder på flaske.

 

Sitrus, noe kjeks og grønne urter, lett kremet med nydelig syre og lang fruktig smak med mineraler på slutten. Godt levert fra Italia!

 

 

 

 

 

 

Fratelli Berlucchi Casa delle Colonna Franciacorta Brut Noir 2016
234,90

 

Nok en godbit fra Franciacorta. Denne gangen er det brødrene Berlucchi som har levert en god og fin vin med alt du begjærer av festivitas til en overkommelig pris.

 

 

Her er det sitrus, grønt gress, kjeks og kjernefrukt, Fin mousse med bra syre. God vin, dette!

 

 

 

 

 

 

Graham Beck Pinot Noir Chardonnay Brut
215,90

 

Skulle du ønske noe mer eksotisk på frokostbordet den 17. kan du ta denne fra Sør-Afrika. Her har den ganske tradisjonelle druemiksen Chardonnay og Pinot Noir fått en ny vri.

 

 

Her er det blomstereng, noe sitrus, varme urter og grønt eple, urtesmaken og frukten holder seg lenge og syren er bare helt fantastisk. Nydelig vin som også står seg godt prismessig.