14 des 2021

Minst og størst akevitt!

 

Første gang akevitt blir nevnt skriftlig kan dateres så nøyaktig som til 13. april 1531.

Da sendte slottsherre Eske Bille en pakke fra Bergen til erkebiskop Olav Engelbrektsson i Trondheim. Hva pakken inneholdt? Jo, «Nogit Watn som kallis aqua vite och hielper samme watn for alle haande kranckdom som ith menneske kandt haffue indvortes och udvortes.» Akevitt er altså ikke bare en naturlig del av festbordet, men et mirakelvann som kurerer alt et menneske kan pådra seg av sott og sykdom. Dette høres da utvilsomt ut som oppskriften på en fremtidig suksess?

 

Men vi behøver ikke reise i tid og rom for å få fatt på godsakene. Som nasjonalt brennevin er akevitt nå produsert fra det sørligste sørlandet til langt oppe i midnattsolen. Er du fra hovedstaden finner du landets største akevittprodusent rett utenfor stuedøren, på Gjelleråsen, eller du finner mindre produsenter midt på Oslo øst.

 

Vi har testet noen akevitter fra det minste og fra det største, god jul!
Klikk på navnet til akevitten for å komme direkte til Vinmonopolets nettbutikk.
Hør også vår podcast fra Oslo Håndverkdestilleri. Du finner den her: OSLO HÅNDVERKSDESTILLERI – KORTREIST OG VELBRENT

 

 

 

FRA MIKRODESTILLERIET PÅ OSLO ØST:

 

 

Oslo Håndverkdestilleri Juleakevitt 2021
Kr 399,90  

 

 

 

Myke kryddertoner med et innslag av tørket frukt, noe vanilje med en undertone av karve og litt rosin. En god utfordrer til juleakevittene fra mikrodestilleriet, dette.

 

 

 

 

 

 

Oslo Håndverksdestilleri Akevitt Teeling Whiskey
Kr 499,90

 

 

 

Lagret på Teeling Whiskeyfat er dette en nydelig rund og floral akevitt som kan passe til det meste. Vi likte den til aperitif der den viser seg med sin utpregede karvearoma, og til viltretter med elg og reinsdyr.

 

 

 

 

 

 

Oslo Håndverksdestilleri Akevitt Blank
Kr 359,30

 

 

 

Noen ganger er det ikke på sin plass med fatlagret akevitt, og da er dette en veldig fin variant. Sort pepper, mild med sitrus fra einer og et bakteppe av karve. Prøv den til sildebordet.

 

 

 

 

 

 

Oslo Håndverksdestilleri Akevitt
Kr 399,90

 

 

 

 

En rett frem, ren og ukomplisert akevitt med alt det du venter å finne i et oppgradert destillat. Karve, sitrustoner, lett vanilje og en fin krydderblanding på slutten.

 

 

 

 

 

 

FRA STOREBROREN PÅ GJELLERÅSEN:

 

 

 

Gilde Ribbeaquavit
Kr 331,90

 

 

 

 

Fettkutteren som er både fyldig og myndig med gode toner av sitrus og anis bak maskulin karve. Ribbe, svor og medister, kjør på!

 

 

 

 

 

 

Simers Bohemens Jul
Kr 349,90

 

 

 

Oslos egen kunstrebell-akevitt er en krydret og dyp kompleks akevitt med tydelig vanilje og en tørr karamell mot slutten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Morsom sak fra Linie-familien, denne har naturligvis tatt turen over ekvator, og har fått kose seg på både sherry og portvinsfat. Masse smak, fin og tydelig syre og plenty med mørk sitrus i ettersmaken, bare sett den på bordet til stort sett alt med fett i.