15 okt 2021

Whiskymyter

Få drikker er så innhyllet i rykter, myter og ritualer som whisky. Men hva er sant og hva er eventyr? Enda viktigere er hva som er viktig og hva som bare er gode salgstriks. Tom har besøk av Kristian som kan mye om akkurat dette.

 

Er du litt usikker på riktig inntak av whisky kan vi si følgende: Bruk helst mindre glass av samme type du vil bruke til akevitt, genuine glass for whiskysmaking er naturligvis best. Fyll aldri glasset over halvfullt, Whisky har et hav av aromaer som må få komme frem i glasset.

 

Det er lov å blande vann i whiskyen om du føler for det, is derimot er ugreit når whiskyen skal følge mat. Tradisjonelt skal du bruke vann fra samme kilde som whiskyen er destillert på, men du skal være bra puritansk om du insisterer på dette. Springvann duger fint.

Drikk vann for tørsten, og la whiskyen få komplettere maten, det smaker bedre og du blir ikke overstadig beruset.

 

Her er noen valg du kan tenke over mens du finner spillelister med sekkepipe.

 

Hva kan vi si? En ordentlig balansert og levende whisky der du finner alt du søker etter med både ristet valnøtt, tørket aprikos , honning og koselig røyk fra bjørkepinner.

 

Highland Park Single Malt 12 yo
509,90

 

En klassisk whisky fra Orknøyene med noe sitrus, lyng og avstemt røyk, litt karamell og runde tretoner. En nydelig og ærlig whisky.

 

Tullibardine Sovereign
599,90

 

Morsom sak for deg som trenger en whisky som ikke er blant de mest kjente. her er det lys sjokolade, noe nøtter, fine vaniljetoner og lang og lett avslutning.

 

Tullibardine  228 Burgundy Finish

599,90

 

Enda en whisky fra Tullibardine, denne gangen har den ligget på fat fra Burgund. Veldig kraftig og intens med mye innslag av frukt, vanilje og røde bær.

 

The Macallan Double Cask 12yo
694,90

 

Velkjente Macallan har med sin double cask fått frem milde toner av honning, litt fat, bittelitt urter og en behagelig sitrus gjennom hele.

 

 

Loch Lomond Inchmoan 12yo Single Malt
699,90

 

Her er det noe røyk, men mest krydder som sort pepper og varme kaneltoner, slutten har litt kandisert frukt i seg. Her er den whisky for både peis og til høstlige middager.

 

 

 

Loch Lomond Signature Blended Scotch Whisky
449,90

 

Det andre bidraget fra Loch Lomond er en blended som gir rikelig med frukt på både nese og smak. Let etter Dype røde frukter, litt plomme og rosiner. Går godt til lettere retter, også til fisk.

West Cork blended Irish Whiskey
432,90

 

Vi må inkludere våre irske venner og denne saken er like blid og gjestfri som det irske lynnet. Litt krydder, kakaotoner, noe rips og bringebær med et teppe av honning på toppen.

 

Ha’ Penny Irish Whiskey Original Blend kr 429,90
429,90

 

Fra Irland kommer også denne livlige og aromatiske saken. Her er det først vanilje, før små drypp av sjokolade og litt kremaktig sukker, det kommer også dypere toner av eik som dyttes frem av maltige undertoner. Ha’ Penny er kallenavnet på broen over Liffey i Dublin, der det kostet en halv penny å krysse.

 

 

Hør også vår podcast om whiskymyter med Kristian Utama. Du finner den der du ellers hører podcast, eller her: www.cse.no/podcast/episode-99-whiskymyter