10 okt 2018

Vulkanske druer erobrer verden

Ved foten av vulkanen Etna, rett utenfor Catania, den nest største byen på Sicilia, ligger Villagrande. En liten unnselig landsby som er til forveksling lik de sytti andre små landsbyene som danner en nesten sammenhengende kjede oppover åssidene. Med vinhus som Benanti i spissen har vin fra Etna satt denne regionen på vinkartet.

 

 

Her finner vi vingården Benanti. Opprinnelig én av flere gårder som hørte til baroniet Benanti, men som nå er et satsingsområde for familiens unike tilnærming til vin og vinkultur. 

Her vokser druer som er unike for området, for eksempel Carricante som kun dyrkes på omkring 900 moh på Etna. Carricante går igjen i viner som Pietramarina Etna Bianco Superiore. En annen populær drue er Nerello Mascalese, som er lett søtlig og rik på tanniner. Her er Serra Della Contessa en populær representant for en lokal vare som har nådd internasjonal berømmelse og er svært etterspurt.

 

 

 

 

Det har vært dyrket vin på Sicilia siden før antikken. Mange av druene som klarer seg best i det barske miljøet på vulkanen stammer fra de originale vinstokkene som greske og senere romerske vindyrkere fikk frem.

 

 

 

 

 

 

I dag er det tvillingene Salvino og Antonio som styrer vingården. Deres lidenskap er å forene historie og nåtid for å skape klasseviner basert på originale druer kombinert med moderne vinmaking. Dette gir viner med sterk personlighet og utnyttet jorsmonnet fra vulkanen maksimalt.

Som leder av Etna DOC, sammen­slutningen av vin­dyrkere på Etna, arbeider Benanti for å klassifisere vin som speiler landskapet og miljøet der druene er dyrket.

 

Selve vingården i Villagrande er mer enn bare jordbruk. Bygningsmassen er pusset opp, og tar nå i mot gjester til en guidet omvisning med vinsmaking og lunch. 

For nærmere detaljer se vinicolabenanti.it