17 jan 2018

WEISSBIER

Vi vet det er drukket øl så lenge menneskene har dyrket korn, minst 10.000 år. Her i Norden er det første kjente ølet fra en bronsealdergrav fra Danmark, der en pike ble begravet med en krukke hveteøl. Altså er det eldste kjente ølet til våre forfedre laget på hvete.

 

 

Det finnes mange øltyper som kan kalles for hveteøl. 

Belgisk wit, berliner weisse og gose er alle brygget på hvete. 

Belgiernes spontangjærede øltyper, lambic og geuze er også i bunn og grunn hveteøl.

 

Likevel kommer bayersk weissbier først opp i hypofysen når ordet hveteøl kommer opp. Skal vi være nerder er dette faktisk et av de få tyske øltypene som er overgjæret.

 

Weissbier kommer fra Bayern – og det er ikke et nytt jappeøl, for å si det slik. Det moderne hveteølet stammer fra omkring år 1520 da Hertug Ludwig X allernådigst lot sin slottsforvalter, en Hans Sigismund von Degenberg, få enerett til å produsere hveteøl. Resten er historie, hveteølet fant sin plass i ølets næringskjede, og i dag har hveteølet en økende popularitet over hele kloden.

 

Klassisk hveteøl er lyst med lett og litt tørr smak. På grunn av annengangsgjæring på flaske får det et tett skum og små kullsyreperler. Det er heller ikke filtrert, og restene av gjæret på flasken bidrar til smaksbildet.

 

 

DRINKFEED har testet hveteøl fra Lofoten og fra Bayern

 

Lofot­pils Hvete­brygg
kr 45,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

Her lukter det frukt, litt bananskum, og sitrus. Skummet legger seg bra og det smaker lett bitter sommereng. En god hveteøl dette her.

 

 

 

 

Franziskaner Hefe-Weissbier
kr 49,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

Duft av hvit frukt og lett malt. Fyldig med litt løst skum.