18 feb 2019

Afterski

Skinnende hvite vidder, et fjernt sus av musikken fra «fjellvettreglene», perfekte ski i nykjørte løyper. Så en stopp, appelsin, kvikklunsj og en liten «hjertestyrker». En dram på skitur er noe av det mest urnorske en kan tenke seg.

 

Kjente ski-løpere har gjennom tidene sverget til en liten hikkas før,
under og helst etter en tur i guds frie natur. Mest fordi alkohol i ymse former har vært sett på som medisin,
særlig mot vondt i halsen og i humøret.

 

 

Kinoaktuelle Roald Amundsen hadde for eksempel med seg atten kasser akevitt på sin berømte skitur til sydpolen i 1910-11. I det første forsøket på å nå polpunktet var det så kaldt at akevitten frøs, de måtte virkelig jobbe for sin afterski den gangen.

 

Vi andre som ikke skal plante flagget på en forblåst vidde på undersiden av kloden har det lettere. Vi har også adskillig mer å velge mellom til afterskien. Ikke minst har vi et eget navn på det å kose oss med en dram etter turen. Den sosiale samlingen der alle deler historier fra turen, og et lite glass, må ikke undervurderes når vi snakker om skitur. Det gjelder forsåvidt også for deg som liker best å stå på ski nedover, afterski er like morsomt uansett.

 

Altså, noen kriterier for afterski er at det skal være enkelt, og så lett som mulig. Ferdige løsninger der vi slipper å leke bartender er å foretrekke. Skal drammen nytes ute i naturen er lett emballasje å foretrekke og her kommer jo plastflasker – PET til sin rett.

 

 

Vi har noen forslag til deg som satser på å fullføre turen i godt lag med litt afterski etterpå.

 

 

dRamm Lakris og Chili
kr 329,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

Komikeren Morten Ramm ville ha en ramsalt dram som ikke er noe å le av. Denne har en massiv smak av lakris, sterk chili og krydder. Den er ikke veldig søt og vil fungere godt både til shots, og hvis du liker litt action over iskremen.

 

 

 

 

The Ugly Glühwein
kr 152,-
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Først: Glühwein er ikke gløgg! Dette er ekte vare med rødvin som er krydret med utvalgte krydder og sitrusskall. Vi liker den best passe varm i Alpene, men gjør seg også godt foran peisen her hjemme etter en lang dag i løypene.

 

 

 

 

Dos Maderas Rum 5+5 PX
kr 639,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

En herlig rom med balansert sødme som gjør seg ypperlig til å ha på innerlommen
i lerken, så vel som å ha i kakaoen for den som liker noe varmt.

 

 

 

 

Bivrost Cask Aquavit
kr 399,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Noen sverger til øl og akevitt etter skituren. DrinkFeed har falt for denne krydrede og aromatiske akevitten. Med en lys pilsner ved siden av er dette en dram for de store ekspedisjoner.

 

 

 

 

Ch Montifaud VS
kr 309,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

For lange turer og kalde soveposer.
En vellagret VS med avstemt vanilje, noe karamell og krydder så det holder.  Plastflaske er miljøvennlig og både flaske, etikett og kork er gjenvinnbar.

 

 

Se her for en DRAMMEQUIZ som egner seg til late stunder både hjemme og på hytta.