18 des 2019

Cognac – VM i avec

Nordmenn er på verdenstoppen i mye rart: Langrenn, sjakk, fredsprisutdelinger og inntak av cognac. Men hvorfor det?

 

Altså ikke hvorfor nordmenn er på verdenstoppen i cognacdrikking, med midt-Norge som klare verdensmestre. Spørsmålet er mer hvorfor Cognac er blitt kjent for brennevin, og ikke for maten, landskapet, gjestfriheten og glade bønder?

 

På 1600-tallet dominerte nederlenderne handelen i Europa. Nederlandske kjøpmenn fraktet salt og vin på elvene fra de sørvestlige delene av Frankrike til Nord-Europa. Spesielt begeistret var det nederlandske markedet for den hvite Charente-vinen. Dessverre ble ofte vinen ødelagt på veien fra Biscayabukten til Nederland og smakte ofte direkte jævlig. For å ta vare på varelageret, og investeringene, destillerte nederlenderne vinen og fikk det lettere håndterbare ”brandewijn”, brent vin – i dag Brandy.  Like ved La Rochelle satte nederlenderne opp den første destillasjonsfabrikken med – alambic charentais, som i prinsippet er samme destillasjonsapparater som brukes til fremstillingen den dag i dag. At de av økonomiske hensyn valgte å lagre den brente vinen på brukte og eiketønner førte etter hvert til at den ganske brutale spriten ble mer avrundet og avdempet før den nådde frem til konsumenten. God markedsføring sørget for at brent hvitvin slo an, og etterspørselen etter brandewijn skjøt fart. Det ble mote i Europa å drikke brun brandy. Resten er historien om eventyret cognac.

 

Dette er cognac:

Cognac fremstilles av hvitvin.  Etter at druene er høstet inn blir de presset skånsomt og kjærlig, og satt til gjæring. Det tar ca. 6 uker fra druene blir plukket til vinen er klar for destillering.  Det er lovfestet at destilleringen skal være unnagjort innen utgangen av mars påfølgende år.

 

 

Det «norske» Cognac

En rekke nordmenn slo seg ned i distriktet og fikk etterhvert egne merker som vi kjenner selv i dag.

 

Birkedal Hartmann

Den første «norske» cognacen var det Halfdan Birkedal Hartmann som dro i gang allerede i 1887. Halfdan drev også utstrakt handel med vin fra Bordeaux og Champagne i tillegg til rom og whisky.

 

Bache-Gabrielsen

Den som kanskje er mest kjent er nok Thomas Bache-Gabrielsen, secondløitnant og forretningsmann fra Holmestrand. Han giftet seg inn i en respektabel familie fra Cognac, og hadde snart en blomstrende forretning gående.

 

Braastad

Sverre Braastad reiste fra Gjøvik til Cognac der han etterhvert giftet seg inn i familien bak huset Tiffon, de bruker som kjent navnet Braastad her  Norge.

 

Larsen

Vi må nesten også nevne tromsøværingen Jens-Reidar Larsen som grunnla huset Larsen i 1926. Som selvbevisst nordmann kjørte han tungt på vikinger i markedsføringen helt fra starten, og de fleste har nok kommet over de karakteristiske flaskene med deres XO.

 

 

Klassifisering av Cognac

I klassifiseringen av cognac er det alltid det yngste elementet som bestemmer hvilken klassifisering den til slutt får.  Så langt er loven klar.  Deretter blir det mer diffust, for loven omhandler bare klassifiseringer opp til seks og et halvt år.  Er cognacen eldre er det opp til hvert enkelt hus å fortelle sannheten. Dessverre har man ennå ikke lykkes med å bli enig om en felles skala.  For enkelte hus kan en VSOP være satt sammen av cognacer som har modnet på fatet i minst 15 år.  Her er lovens begrensinger:

 

VS (very special) eller Tre Stjerner,

må være lagret på fat i minimum to år.

 

VSOP (very special old pale) eller VO (very old),

må være lagret på fat i minimum fire år.

 

XO (extra old), Napoleon, Extra og Vieillie Reserve,

må være lagret på fat i mer enn seks år. (fra 1. april 2018 må den yngste bestanddelen være minimum 10 år for å kunne bruke betegnelsen XO)

 

Hvis du kjøper cognac fra et av de kjente cognachusene er det stor sannsynlighet for at innholdet er eldre og bedre enn det etiketten tilsier.  VS-cognac lagres gjerne i 3–7 år, VSOP i 5–15 og XO i minst 20.

 

 

Vi har testet oss frem til noen ordentlige foran-peisen cognacer som vil gjøre seg godt nå i den mørkeste tiden på året.

Hør også vår podcast med Stig Bareksten som drodler om brunt brennevin. Du finner den her, eller der du ellers hører podcast.

 

 

 

 

Ch. de Montifaud X.O.
899,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

 

 

Denne er en klassiker med mange tilhengere på polet. Karamell, vanilje, sjokoladetoner og apsikat, rund med lang og sødmefull avslutning.

 

 

 

 

 

 


Bache-Gabrielsen Cognac Cercle
999,-
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

 

Når kjellermesteren hos Bache-Gabrielsen, Jean-Philippe Bergier, skal markere sitt 30-års jubileum i selskapet skjer det med stil og finesse. Cercle gir deg et hint av tørket frukt, lær, sitrus og hvite blomster. Den har et bløtt anslag som følges av fylde avstemt frukt og nydelig lang ettersmak.

 

 

 

 

 

 

Bache-Gabrielsen Christmas Cognac XO
449,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

 

 

Julen skal være en tid for stille ettertanke, og selv om den ikke byr på mye typisk julekrydder er det en rund og trivelig cognac med karamell, apsikat, noe treolje og et hint av urter. Trill rund og myk. Nyt den i en stille stund med Sølvguttene og peiskos på YouTube.

 

 

 

 

 

 

De Luze V.S.O.P. Fine Champagne
429,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

 

 

Vi snakker om en produsent med de største vinmarkene og en anseelig produksjon. Dette er en VSOP som er lett, frisk og med en nydelig fruktighet som sitter lenge igjen. For deg som ikke har sansen for de tyngre XO-variantene er dette noe å vurdere.

 

 

 

 

 

 

Aukrust: Solan V.S.O.P.
529,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

 

 

I følge Flåklypa Tidene (sitert på etiketten) er dette en Virtuos, Sensasjonell og Populær(!) cognac. Uansett har den mye karamell, litt kaffe og vanilje, fyldig og rund med lett krydder mot slutten.

 

 

 

 

 

 

Bache-Gabrielsen Dry & Rustic Borderies Trés Vieilles
599,-
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

 

 

Greit, denne er kanskje for deg som har smakt deg gjennom en del tidligere. Her flommer det av blomster og gul frukt bak alkoholen, etterhvert kommer vanilje, lett krydder og snev av lærsåle. Lett og frisk med tydelig syre og en lang behagelig avslutning.

 

 

 

 

 

 

Ch. de Montifaud Reserve Speciale Catherine Vallet
495,-
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

 

Her er det karamell, skall av sitrus, vanilje, noe krydder. Fyldig med en rundhet som matcher flasken, lang og trivelig.

 

 

 

 

 

 

Ch. Montifaud Héritage Louis Vallet L50
1769,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

 

 

Noen ganger fortjener du en godbit. Skal du gjøre stas på deg selv er dette et godt valg. Her er det mye frukt, noe blomster og tydelig aprikos, snev av karamell, kaffe og vanilje. Silkemyk med mye fylde. Denne kan du smatte og snuse på i timesvis uten å bli helt ferdig med inntrykkene.

 

 

 

 

 

 

Bache-Gabrielsen American Oak
455,40
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

 

Denne er morsom, bak et teppe av karamell, tørket frukt, og noe blomster ligger det et lett røykpreg. Myk med god sødme og brukbar lengde.