30 nov 2020

Det er ikke Champagne alt som bobler!

Bobler er godt, kult, gøyalt og …dyrt. Eller er det så dyrt, egentlig?

 

Alle vet at fransk vin med bobler er eksklusivt og svindyrt. Men egentlig er det en halv sannhet. Purister vil straks si at kvaliteten på det som er inne flasken ikke kan måle seg med det som kommer derfra, og det er bare sånn passe riktig. I Frankrike er det klart at alt som sprudler blir målt opp mot dronningen selv, men det finnes stjerner utenfor Champagne, sågar superstjerner, og de koster svært mye mindre. Bli med oss på en liten Tour de France i boblenes tegn.

 

Du kan også høre podcast om franske-ikke-Champagne-bobler her: Episode 50: Det er ikke Champagne alt som bobler!
Klikk på navnet til vinen for å komme direkte til Vinmonopolets nettbutikk.

 

 

 

 

Dopff & Irion Crémant d’Alsace Brut
199,90  

 

 

Vi drar til Alsace, helt i nord-øst mot grensen til Tyskland. De har dyrket vin her siden romersk tid, og det er ikke uten grunn at mange har sine favoritter herfra.

Denne er laget på Pinot Blanc og Auxerrois Blanc, og gir sitrus, nyslått høy og grønen epler. Særdeles frisk og sprudlende med lang fruktig ettersmak, vel verdt et forsøk.

 

 

 

 

 

 

 

Gratien & Meyer Crémant de Loire Brut
159,90

 

 

Vi lander i vest, i Loire, der de også har syslet med vindyrking siden Cæsars dager. I Loire følger de mye av de samme kriteriene for cremant-produksjonen, men har åpnet for flere lokale druetyper.

 

Grønne epler, sitrus og litt mandel, fin mousse og godt integrert, får pluss for lang frukt i sluttfasen. Panelet synes dette er en vin som er overraskende bra til prisen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Blanc Foussy Crémant de Loire Rosé
159,90

 

 

Fortsatt i Loire-dalen og denne gangen en rosa variant. For crémant gjelder de nasjonale reglene for rosévin, slik at det kun er skallmasurasjon som kan gi farge til vinen, det er ikke tillatt å blande inn ferdig rødvin slik det er tillatt i Champagne.

 

Hint av bringebær, urter og noe varm vegetasjon, fin syre og god frukt som glir over i en svak bitterhet på slutten. Flott kandidat til aperitif.

 

 

 

 

 

 

 

Sauvion Crémant de Loire Brut Rosé
139,90

 

 

 

Fortsatt i Loire og fortsatt rosa bobler. Sauvion presenterer her en svært så rimelig vin. Her er det bringebær, noe tyggegummi og litt grønne vekster, frisk og tett mousse, fruktig med hurtig innslag av krydder og en avslutning som sklir over i lett bitterhet. Gjør seg best med litt salt snacks ved siden av.

 

 

 

 

 

 

 

Charles de Fère Crémant du Jura
159,90

 

 

 

Øst for Burgund, bare en sykkeltur fra Tyskland ligger Jura. Bobler herfra er gjerne ikke det første du tenker på når du skal ha musserende, men med tanke på at vin fra Jura har et nær mytisk rykte i vinverdenen kan det være verdt en test.

Her er det grønne epler, hvite blomster og en del bakst. Flott mousse, balansert og lang fruktighet med litt urteaktig bitterhet på slutten.

 

 

 

 

 

 

 

Oddbird Richard Juhlin Blanc de Blancs
90,30

 

Den sagnomsuste champagneeksperten har lagt ned et formidabelt arbeid i denne alkoholfrie musserende. Når du ikke ønsker eller kan drikke alkohol vil dette være en fullgod erstatning.

Mye pære og hvit frukt som følger opp med noe sukkertøy, flott syre og suveren mousse, fruktig og lang ettersmak. En av de virkelig gode alkoholfrie vinene vi har testet. Dette er en vin det er lett å bli venner med, og som burde være mer til stede på festbord gjennom hele året.

 

 

 

 

 

 

 

 

Simonnet-Febvre Crémant de Bourgogne Brut
189,9

 

 

 

Fra Jura er det hinkeavstand til Burgund der de tryller med sine crémanter.

 

Fin sitrus og kjeks, er det røyk baki der? Flott mousse, voksen syre som drar deg gjennom til en fruktig og sval slutt.

 

 

 

 

 

 

Louis Bouillot Extra Brut 2008
249,90

 

 

Da gir vi litt gass og kjører på med denne saken. Dette vinhuset lager kun musserende vin, det er altså ikke et biprodukt av annen vin de kjører ut.

 

Sitrus, grønt eple, lett kjeks og en litt reduktiv nese, Massiv syre, fin mousse som drar den nesten industrielle syren videre og lenker seg opp med kjølig frukt og småbitter finish.

 

 

 

 

 

 

Léonce Bocquet Crémant de Bourgogne Brut
154,9

 

 

Fortsatt i Burgund, her er det jo en herrens velsignelse av alvorlige og seriøse viner med raffinert stamtavle. Da er det forfriskende med en leken og sprudlende vin med glimt i øyet.

 

Eple, granitt og urter, lekne bobler med et litt umodent uttrykk og saftig avslutning. Festlig, denne.

 

 

 

 

 

 

 

Gladkokken Crémante de Bourgogne
169,90

 

 

 

 

Noen viner roper etter følge av mat. Denne krever retter med litt tyngde for å komme til sin rett, ta den til pinnekjøtt eller svinestek.

Floral, jasmin, bringebær og kjeks, fine bobler med lett fruktpreg og mye mineraler.

 

 

 

 

 

 

Caves Hautes Côtes Crémant de Bourgogne Brut 2016
191,90

 

 

 

Vi runder av med denne fra et av de mer soignerte vinhusene. Her snakker vi god oppdragelse fra møblerte hjem.

Lett sitrus med følge av grønt eple og middelavskrydder, kremet med finstemt frukt og mineralsk avslutning. Rett og slett stil.