28 nov 2018

Flåklypa på flaske

Kjell Aukrust skapte sitt Flåklypa med referanser som treffer både barn og voksne. Karakterer som pessimisten Ludvik og sjåførgorillaen Emanuel ­Desperados er rake motsetninger til optimisten Solan Gundersen og kreatøren Reodor Felgen.

 

Universet til Aukrust er mye basert på hans bakgrunn fra Alvdal, og her er det mange referanser til «en liten løiten», «brun leskedrikk» og «vin og velvære». Her handler det om å sette alkohol inn i en kontekst som den gjengse nordmann kan forholde seg til. I fantasi­magasinet «Flåklypa Tidende» finner vi mye humor som spiller på nordmenns drikke­vaner og -uvaner, alt fra intrikate ­konstruksjoner av hjemmebrentapparater til kunstnere som bruker brandy som en sentral del av kunstverket.

 

Selv om Aukrust ikke er blant oss lenger lever ­universet han skapte videre i beste velgående. Fornøyelsesparker, ­museum og ikke minst en rekke filmer holder Flåklypa med alle sine originaler i full vigør. Siste tilskudd er en serie øl, vin og avec med klare referanser til de kjære karakterene fra Flåklypa.

 

 

 

 

Solan V.S.O.P.
kr 494,90
Vinmonopolets nettbutikk 

Det familieeide cognac­huset Château ­Montifaud kontrollerer hele produksjons­prosessen fra drue til glass. Det var naturlig å beære levemannen (eller leveskjæra?) Solan Gundersen med en ­cognac av edleste merke.

 

 

 

Reodor ­Felgens ­Flåklypa ­Spesial Akevit
kr 379,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

Aurora Spirit Distillery er verdens nordligste destilleri og holder til ved foten av majestetiske Lyngs­alpan, et par timer øst for Tromsø. Det å skulle ­produsere en akevitt som selveste Reodor ­Felgen og hele ­Flåklypa kunne være stolt av var ikke bare enkelt.  Legenden sier at noe av resultatet må tilskrives fotgjenger Gudleik Knotten, som har tatt det på seg å trille akevitt­fatene på hengebru over Glomma fire ganger.

 

 

Reodor ­Felgens ­Flåklypa ­Spesial ­juleAkevit
kr 399,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

Bakgrunnen for denne akevitten er at Ludvig rotet det til og veltet ei krukke med Reodors dobbel­infuserte jule­gløggkrydder ned i akevittpreparatet. I tillegg til en intenst julekrydret akevitt med nellik, appelsin og kanel som det aller tydeligste, har denne også fått tilbringe lengre tid på fat.Dette er en juleakevitt som kommer til å bringe Sølvguttene rett inn i stua.

 

 

Reodor ­Felgens ­Flåklypa Rødvin
kr 159,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

Kjell Aukrust tilbrakte mye av livet sitt i Italia, så valget falt på Monte del Frà i Custoza, like øst for Verona, når oppfinneren skulle få navnet sitt på etiketten. 100% Corvina-drue gir en frisk og krydret vin. Felgen selv mener at han også kan sanse lær, svidd gummi og et hint av nykrølla asfalt i glasset.

 

 

 

Flåklypa Spesial Juleøl
kr 59,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

Ølkorksamler Olram Slåpen har stått for denne jule­bokken fra Lofotpils (Svolvær). Brygget på kortvokst humle og langkokt malt i knottfyrt kjele med konveks bunn, passer ølet angivelig til tradisjonell og utradisjonell julemat samt juletilstelninger med underholdning av ymse slag.