26 des 2018

Godt i glasset til NYTTÅRSFESTEN

Hva med en glamorøs temafest til nyttår?

Trenden er ikke ny, med ujevne mellomrom kommer ­trangen til å late som om festen foregår et annet sted og i en annen tid.

 

De mest ihuga tema­festerne kan finne på å kjøre gedigne Titanic-fester der det deles ut rednings­vester for de som skal ut å se på (nød)rakettene ved midnatt. Andre kjører full Downton Abbey-pakke, med roller til gjestene, hovmester, lorder og stuepike, velg selv.

 

Her kommer noen tidsreise-temar som alle kan leke seg med. For å gjøre det enkelt har vi satt bobler som tema for våre tematips fra fire ulike ti-år.

 

 

 

 

 

Verdenskrigen var over, folk flest ville slippe seg løs og se lysere på livet. Ser du på filmer som «The Great Gatsby» er det høy sigarføring og fri bar så langt øyet rekker. Virkeligheten var nok en annen.
I Europa var det fortsatt rasjonering på luksusartikler som champagne, brennevin og stort sett alt du behøver til et party. I USA stengte de like godt all tilgang til alkohol fra 1920. Resultatet ble en livlig svartebørs på hemmelige barer, og fester som også hadde noe forbudt og spennende over seg. Det var nå cocktailen kom for fullt, en nødvendighet for å klare å få i seg den mer eller mindre dårlige smuglerspriten.

Dra i gang festen med bobler i coupes eller mimosa i stetteglass. Få på deg glitterkjolen og imponén med en frisk Charelston på parketten. 

 

 

 

Charles Heidsieck Rosé Réserve
kr 499,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

Jadda, bringebær, røde frukter, blomster og lett krydder, lang fruktig ettersmak med fine kilende bobler.
Er vel ikke mer å ønske seg på årets ­siste/første dag.

 

 

 

 

Bellavista Franciacorta Alma
kr 300,-
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

Flasken er jo genial, ­vinen enda bedre. ­Sitrus, blomster, kjeks og grønne epler, fruktig med flotte bobler og lang syrlig ettersmak. Ser bra ut, smaker enda bedre.

 

 

 

 

Nicolas Feuillatte One Four Brut
kr 145,-
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

Om festen trekker ut er dette en genial porsjon champagne til jakkelommen.
Frisk og fruktig med lang mineralsk slutt.

 

 

 

 

 

Vi vant krigen, men USA vant freden. Europa var fortsatt preget av de voldsomme ødeleggelsene etter andre verdenskrig. Med katastrofen i friskt minne, og en verden på full fart inn i den kalde krigen var det et stort ønske om en verden der alt var bekymringsløst og trygt. Det stedet het Amerika. 

På femtitallet ville alle barn bli ­amerikanere når de ble store. Det ville mange voksne også, et land der alt var stort, også ­størrelsen på ­festene. Nå ble det in med fancy finger­mat som ble båret rundt, og du skylte det ned med vin eller cocktails som ble blandet ute av syne for gjestene.

For å få den rette -stemningen blir det å lade opp med Grease: Fett i håret på gutta, snurrekjoler på jentene, -bobler i martiniglass, Tom Collins med sugerør og swing i vei med en frisk jitterbug.

Igjen søker vi en frisk musserende uten for mye kompleksitet til de brede coupé-glassene.

 

 

 

Antiche Terre Prosecco Extra Dry
kr 149,90
Vinmonopolets nettbutikk 

Intens duft av gul frukt og blomster, fin syre og lang etter­smak av gul frukt og krydder. Dette er vinen du vil skåle med, hele kvelden.

 

 

 

 

Charles Sparr Cremant d’Alsace Brut
kr 195,-
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

Gult eple og ristet loff, lang fruktig ettersmak. Gjør seg på bordet eller til midnatt.

 

 

 

 

 

 

 

Kaosets tiår som fikk både pastell og neon til å bli stuerent. 

Punken ble et fenomen med hane­kammer, fillete hår og sinte ­ungdommer. Motsatsen var hockey­sveis, pastellskjorter, lisseslips og tights med body under. De som festet under neonlysene på pastellinnredet diskotek, drakk Long Island Iced Tea, gul enke fra flutes, eller rosa ­champagne for deg som turde.
Det var ikke harry å gå med to mobil­telefoner eller å gå med cowboystøvler i fullt alvor.

Heng på deg alt du har av glitter og trange ting i skapet, server drinker i romslige plastglass, og bobler i tynne flutes. Musikken er riktig så lenge det står noe om «Purple Rain» på coveret. (Eller på spillelisten for deg som ikke har spart på kassettspilleren fra gamle dager)

Her fester vi med bobler som tåler en trøkk. De populære rosa boblene gjør seg godt på en kveld som denne.

 

 

 

 

Drappier Carte d’Or Brut
kr 269,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

Hyggelig priset ­Champagne som leverer på duft og lang og rund ettersmak. Ta den like gjerne til apereitif som til raketter.

 

 

 

 

Von Buhl Rosé Brut
kr 259,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Rosa bobler er genialt på nyttårs­aften. Denne har umis­kjennelig duft av rips, flott syre og lang ettersmak av frukt og lett krydder.

 

 

 

 

Nicolas Feuillatte One Four Rosé
kr 145,-
Vinmonopolets nettbutikk 

Porsjonsflaske med rosa bobler for deg som må gå litt for å se rakettene. Røde bær, noe sitrus og krydder.

 

 

 

 

 

 

 

Det var salige Prince som på platen 1999 forutså -potensialet til alle festers mor
da vi skiftet ti-år, hundreår og tusenår på én og samme kveld. Denne kvelden skulle det 20. år­hundrets kriger, ­konflikter, sultkatastrofer og ­elendighet skylles bort med det dyreste vi hadde i skapet. Folk var gærne. Det ble snakket om mangel på champagne, og festløver med respekt for seg selv hadde booket de råeste lokalene lange tider i forveien. Magnumflaskene satt løst. Med bobler i høye flutes, dry-martini med tre oliven og slipset rundt pannen gikk verden trøstig inn i 2000-tallet.

Fisk frem bobler fra øverste hylle og sett frem godspriten. Her skal det festes med stor F, og ikke spar på kruttet klokken tolv.

 

 

 

 

Drappier Quattour Extra Brut
kr 499,90
Vinmonopolets nettbutikk 

Sitrus, grønne epler, kremet mousse og lang ettersmak som viser krydder og mineraler. Denne kan du drikke hele kvelden om du vil.

 

 

 

 

Charles Heidsieck Brut ­Réserve
kr 439,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Overlegen finesse med balansert sitrus, kjeks og krydder med fin mousse, nær perfekt syre og en lang lett bitter fruktsmak. La neste år bare komme!

 

 

 

 

Mailly grand cru Exeption 2004
kr 549,90

 

 

Elegant med lette sitrustoner, bakverk, noe krydder, små bobler med hint av frukt og deilig syre. En ordentlig vinner på nyttårskvelden, både til mat og raketter.

 

 

 

 

Gonet-­Medeville Premier Cru BdN
kr 356,-
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Fine sitrustoner, lett bakst, hint av noe vegetasjon og krydder. Lang fruktig smak som var langt ut i 2019.