07 des 2018

Godt i glasset til RIBBE

Av alle rettene vi bare må ha i julen er det ingen som er så til de grader i fokus som juleribben.

 

Joda, pinnekjøttet må jo vannes ut, og det må spikkes pinner. Lutefisken må også vaskes grundig før bruk, torsken må trekkes, rakfisken må rakes og kalkunen stuffes. Men svineribben er den eneste retten som får maksimal oppmerksomhet på riksdekkende fjernsyn kvelden før. Grunnen er et tynt lag skinn som hvert eneste år skal være knasende sprøtt når svinet er stekt.

 

Det er altså spørsmålet alle går og grubler over i ukene før den store dagen. Svaret kommer også med sedvanlig grundighet fra kokkeeliten: Vann, varme, grill, folie og tid. Alternativt er skibrenner og blåselampe godkjente verktøy om det skulle bli krise.

 

Tilbehøret er som regel tradisjonelt: Surkål, tyttebær, poteter, medisterkaker, medisterpølser eller sossiser og sennep. Så hva passer til sprø svor?

 

Vi har drukket øl til gris her oppe i nord siden lenge før Jesus kom på banen. Mange går for mørkt øl til grisen, og det passer seg liksom nå når det er mørkt og dystert ute. Velger du øl er det også greit med  akevitt ved siden av. Svinet er fett, og akevitten vil rense ganen og hjelpe med å fordøye fettet.

 

Gilde Juleakevitt 2018
kr 569,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

Like tradisjonell som «tre nøtter til Askepott», årets utgave er varmt krydret med karve og stjerneanis og gir vare sitrustoner mot slutten.

 

 

 

 

Arvesølvet Juleakevitt 2018
kr 499,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

En fruktig stil som gir grønne epler og sherry, lang og varm smak med tydelig krydder og tørket frukt.

 

 

 

 

Hva med vin? 

Det er en Herrens velsignelse av vintips å hente for deg som vil ha hvitt eller rødt i glasset. For hvitvin vil mange sverge til en fyldig burgund, eller en klasseriesling. Men det er spennende å se på alternativene:

 

 

Ricossa Piemonte Barbera
kr 129,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

Røde blomster, røde bær og fyldig balanse. En vin som roper på mørt svinejøtt og poteter. En god all-rounder til ribben.

 

Det hadde ikke blitt noen julefeiring uten Maria. På etiketten får vi et andaktsfullt bilde av en katolsk Maria. Scenen viser moren til Jesus i det hun får en melding fra oven av noen lubne og trivelige småengler. 

 

 

 

Merry Christmas Bordeaux Claret 2016
kr 159,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

Lett blomsterduft, frisk med plomme og solbær, fyldig med mye frukt og flott syre som holder lenge. Vil ikke skygge for hverken svor eller tilbehør.

 

Hvit ren etikett med enkle detaljer i gull, julete uten å ta av. Claret, som er britenes gamle navn på vin fra Bordeaux, har en lang tradisjon i England, det skal være Claret til jul, sånn er det bare.

 

 

 

Det er alltid et dilemma å velge  vin som gave eller ta-med-vin. Vi foreslår å tenke litt utenfor middagsboksen. Amarone er genial til sjokolade, og derfor perfekt som vertinnegave.

 

 

 

Masi Costasera Amarone 2012
kr 379,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

En vin med mye mørke bær, rød frukt, noe lakris og lett lær. Lang fruktig smak med massiv sødme og lang frukt mot slutten. Denne er en perfekt vin til sjokoladedesserten.

 

Gaveesken viser en lyspyntet flaske i flere versjoner. Stilig, koselig og umiddelbar julestemning.

 

 

 

Til avec på julaften kan vi slå i bordet med cognac.

Begge disse er trygge å avslutte en bursdagsfeiring med.

 

 

 

Bache Gabrielsen Sérénité
kr 819,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

Karamell, vanilje og ristede nøtter og sjokolade, rund med fine toner av frukt og fat, lang og myk ettersmak

 

Lekker flaske i en gaveeske det oser klasse av.

 

 

 

Aukrust: Solan VSOP
kr 494,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

Fruktig stil med apsikat, vanilje og håndvrengte rosiner, rund med nøtter og karamell. Kan drikkes iført filttøfler og strikkejakke.

 

Tegning av Kjell Aukrust, Solan Gundersen fanget i klassisk positur.