05 nov 2020

Vilt i skuddet – Syrah for alle arter

Helt siden de første skrullingene slo seg ned her oppe i mørkelandet, har jakt sørget for vilt på menyen.

Dette med jakt har forsåvidt ikke endret seg nevneverdig siden istiden, bortsett fra ildvåpen og jaktradioer. Dessuten har vi fått nyvinninger til selve maten: Poteter, ris og ymse krydderier gjør susen. For ikke å glemme vin. Når vi snakker om vin til vilt er det like mange meninger som det er sommelierer der ute, men vi har én fellesnevner i druen, nemlig vår venn Syrah (eller Shiraz om du vil se stort på det). Den dyrkes med hell over mesteparten av den vinifiserte verden, og kommer med en rekke uttrykk fra dype mineralske og krydrede varianter til myke innsmigrende og nesten veluraktige. Vi har testet oss frem til noe du med fordel kan teste til vinterens ville middager.

 

Klikk på navnet til vinen for å komme direkte til Vinmonopolets nettbutikk.

 

 

 

 

Samsara Syrah 2009
459.90 

 

 

 

Når du skal overraske gjestene med mer enn skyteferdighetene dine bruker du denne: Mørke bær, varm lyng, noe grønt og jord. Fin fruktig og overraskende lette og lekne tanniner. Herlig lang og presis ettersmak. Dette er godvinen til elgsteken.

 

 

 

 

 

 

 

Gralliot Crozes-Hermitage 2017
318,-

 

 

 

 

Mye mørke bær, floral med liljer og pepper, fruktig og saftig med fine tanniner og lang ettersmak. Uansett hvilket vilt du velger vil denne passe utmerket.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reyneke Biodynamic Syrah
259,90

 

 

 

 

Her er det mye rød frukt, og et lag kull med noe grønt. Mineralsk, fruktig og lett med lange mineralske toner utover mot slutten. En raffinert og god Syrah fra Sør-Afrika, dette

 

 

 

 

 

 

 

Delas Saint-Joseph Les Challeys 2018
299,-

 

 

 

 

Her er det bær, bringebær og rips, svartkrutt og noe pepper, først mineraler, så frukt som varer langt inn i aftensangen. Dette er bra vin, rett og slett!

 

 

 

 

 

 

 

Syrah By Julia Kemper 2012 kr
359,90

 

 

 

 

Hjelpes for en eksplosjon av skogsbær og middelhavskrydder! Nøye fulgt opp av skogsbunn og hint av pepper. Fyldig, fruktig med runde og omsorgsfulle tanniner. Lang frukt mot slutten. Jadda, Julia som egentlig er advokat, kan sine saker i vinkjelleren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Casa Silva Syrah Reserva 2018
165,90

 

 

 

 

Her er det bjørnebær og kirsebær, noe kull og urter. Faste tanniner før frukten kommer og noen metalliske innslag fra mineralene. Gøyal vin som du tar til viltgryten.

 

 

 

 

 

 

Cono Sur Bicicleta Reserva Syrah BiB 
434,90

Bjørnebær og sånn rød vingummi, fruktig med noe søt rips og litt krydder mot slutten. En helt ålreit vin, kan med fordel serveres på den kjølige enden av skalaen.

 

 

Le Pigeonnier Côtes du Rhône Vielles Vignes 
159,90

Mørke skogsbær, pepper og krydder, noe våt skogsbunn, fruktig, lett og rund, tanniner kommer etterhvert.

 

 

 Domaine Mazurd Côtes du Rhône 2003
249,90

Mye rød frukt, hint av svidd pepper og grønne vekster, ren og fin smak med integrerte tanniner, lang fruktig avslutning. Har du en elg liggende kan du hente den nå.

 

 

Hardys Nottage Hill Shiraz
139,90

Kokt frukt, med hint av urter, litt tanniner, men lang ettersmak av mørke bær. Dette er en vin å ta med når du er på fottur. Flasken er en slik elsk-eller-hat-løsning i myk plastikk i en stablevennlig form. Helt grei for viltgryte i teltet.

 

 

Delas Crozes-Hermitage Les Launes 2018
259,90

Mørk frukt, pepper og urter, masse fruktsmak, veldig rund og behagelig med bare hyggelige tanniner. En nydelig vin til rensdyret.

 

 

Petit Ours Brun
213,90

«Teddybjørnvinen» har blitt populær hos mange, og det med rette. Mørke bær, noe jordaktig og fine kryddertoner. Flink bamse dette!

 

 

Combier IGP Rhodaniennes
190,-

Rød frukt, krydder og varm jord, fruktig anslag med tydelig krydder og nærværende tanniner. Denne tar du til elgsteken.

 

 

L. Chave Sélection Crozes-Hermitage Silène 2018
272,-

Røde bær, bringebær, noe krydder. Fremstår som ren, litt ung, har både frukt og tanniner men kan godt ligge i kjelleren 5-8 år.

 

 

Delas Côte du Rhône Saint Esprit 2018
179,90

Mørke bær, og mer mørke bær, noe krydder og vanilje, fruktig med snille tanniner og lang frukt mot slutten.

 

 

Ferraton Crozes-Hermitage Calendes 2017
259,90

Mørke bær, sort pepper, urter, lyng og hint av svartkrutt. Fruktig med passe mye snerp og lang mineralsk ettersmak.

 

 

Ogier Saint Joseph Baligant
209,90

Mørke bær, bjørnebær, varm lyng og krydder, noe pepper, tydelige tanniner med fruktanslagg sener og lang ettersmak med mineraler. En god vin fra nord-Rohn, dette.

 

 

Domaine Lombard La Re Nommée 2016
229,90

Mørke bær, litt floral, vanilje og med litt kull i bakgrunnen, Saftig og fruktig med godt integrerte tanniner.

 

 

 

Domaine Lombard Brézème Côtes du Rhône Eugène de Monicault 2016
319,90

Her er det konsentrert rød frukt, litt pepper og elers krydder som gjelder. Tanninene treffer først og blir myket opp av frukt som følger gjennom hele. Dette er en spennende og staselig sak når oksen skal på bordet.

 

 

Domaine Lombard Cornas 2014
459,90

Nå snakker vi konsentrasjon. Massiv rød frukt og krydder så det holder. Saftig med mye frukt før tanninene kommer og hilser på før de følger deg hele veien til finish. Jadda, her er det bare å få rådyret på bordet.

 

 

Ch. la Nerthe Châteauneuf-du-Pape 2012
379,90

Modne røde bær, vanilje og et fint krydderbilde, tydelige tanniner som blir fulgt opp av koselig frukt som holder sødmen både vel og lenge. En glede å ha i glasset.