02 mar 2018

Vinmotoren RIOJA

Det er vanskelig å snakke om spansk vin uten å si noe ord om Rioja som er en av de sterkeste merkevarene når det kommer til vin.

 

Rioja ligger langs elva Ebro nord i Spania. Temperaturene om ­sommeren kan være over 30 grader, om vinteren kan vi få kuldegrader.

Rioja betyr for mange fat og kvalitetsvin. Det er underdistriktene Rioja Alta og Rioja Alavesa som regnes som de beste. Det tredje underdistriktet er Rioja Bajas.

Den dominerende rødvinsdruen er tempranillo, men også graciano, mazuelo og garnacha spiller en vesentlig rolle. De hvite vinene lages av druesortene malvasia, viura og garnacha blanca. Det er rødvin som gjelder, med litt rosé og noe hvitvin.

Det er i Rioja Alta vi finner vår utvalgte produsent fra Rioja: Bodegas Montecillo, grunnlagt i 1874, og siden 1974 i hendene på sherryhuset Osborne. Montecillo eier ikke så mye som en jordflekk selv, men kjøper hvert år inn druer fra nærområdene. Denne strategien har de utviklet over 130 år, og lar vinmakerne arbeide med de beste druene i distriktet, uavhengig av egen produksjon. Målet er stilrene og fruktige viner som utvikles langsomt på fat av fransk og amerikansk eik.

 

Montecillo Crianza 2013
kr 139,90
Vinmonopolets nettbutikk 

Her finner vi røde bær, noe mørk frukt, vanilje og krydderurter. Fatpreget med tydelige tanniner og integrert frukt, trenger litt lufting for å komme helt frem.

 

 

 

 

Montecillo Reserva 2011
kr 179,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 Her er det røde bær og frukt så det holder, noe vanilje og grønne urter. Fin fylde, gode tanniner og laaang ettersmak.

 

 

 

 

Montecillo Gran Reserva 2009
kr 229,90
Vinmonopolets nettbutikk 

Dyp rød frukt, noe krydder og litt lær, massiv smak med fin frukt og lang krydret avslutning. Nydelig til stekt og grillet kjøtt.