24 jan 2019

Whisky

Vi slår et slag for Whisky til mat!
Mange er skeptiske til det brune brennevinet som ofte forbindes med hårete mannfolk på lugubre barer og hamrende hodepine dagen derpå. I tillegg kommer frykten for å gjøre feil når man først har kommet så langt at man fyller den gyldne væsken på glasset. Er det sosialt selvmord å drikke den «on the rocks»? Hva slags glass bør man bruke? Bør man tilsette vann? Eller soda? Er du litt usikker på riktig inntak av whisky kan vi si følgende om du har tenkt å prøve deg på whisky til måltidet: 

 

Bruk helst mindre glass av samme type du vil bruke til akevitt, genuine glass for whiskysmaking er naturligvis best. 

 

Fyll aldri glasset over halvfullt, Whisky har et hav av aromaer som må få komme frem i glasset. 

 

Det er lov å blande vann i whiskyen om du føler for det, is derimot er ugreit når whiskyen skal følge mat. Tradisjonelt skal du bruke vann fra samme kilde som whiskyen er destillert på, men du skal være bra puritansk om du insisterer på dette. Springvann duger fint.

 

Drikk vann for tørsten, og la whiskyen få komplettere maten, det smaker bedre og du blir ikke overstadig beruset.

 

 

 

Her er noen valg du kan tenke over mens du finner spillelister med sekkepipe

 

 

Old Ballantruan Single Malt
kr 649,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

Her er en morsom sak fra Speyside, med mye røyk, ristede nøtter og tung malt. En whisky som vokser i intensitet og lengde.

 

 

 

 

Jura Seven Wood
kr 750,-
Vinmonopolets  nettbutikk 

 

 

Ikke ukjente Jura leverer sitrustoner, sjokolade og kaffe som er fanget i mild røyk. Dette er en rund og fin whisky.

 

 

 

 

Dalmore Single Malt 15 yo
kr 995,-
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

En kompleks sak fra Dalmore, anis og apsikat med noe kakao, fyldig med fin sødme mot slutten. Denne tar du frem tidlig på kvelden.

 

 

 

 

Distillations by Bache Gabrielsen
kr 499,59
Vinmonopolets  nettbutikk 

 

 

Appelsin og vanilje, lett og fin med en fruktig tone gjennom hele.
Vil fungere godt til fete matretter.

 

 

 

 

Tomintoul 16 yo
kr 669,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

Tørket frukt, mild fat, og sitrus, rund med lang varme. En klassisk og balansert whisky.

 

 

 

 

Highland Park Single Malt 12 yo
kr 509,90
Vinmonopolets nettbutikk 

 

 

En klassisk whisky fra Orknøyene med noe sitrus, lyng og avstemt røyk, litt karamell
og runde tretoner.
En nydelig og ærlig whisky.