18 jun 2020

De nesten daue druene – utrydningstruede druearter

Noen ganger er det bra at evolusjonen fjerner ting. Innerst inne savner vi vel ikke T-Rex, Megalodon, samnorsk eller telefonkatalogen. Andre ganger det jo synd når verden lar bra ting forsvinne, som vindruer for eksempel. Her er det mange eksempler på at verdifulle kulturplanter må vike plassen for mer kommersielt nyttige druer. Heldigvis er det vinbønder som ser verdien av å ta vare på mathistorie, og disse vinens voktere sender stadig ut vin fra nesten daue druer.

 

Klikk på navnet til vinen for å komme direkte til Vinmonopolets nettbutikk.

 

 

 

 

Pilastri Offida Pecorino 2018
162,-

 

Pecorino er en haug-gammel drue som like gjerne kan ha blitt dyrket av romerske vinbønder på jesu-tid – ingen vet. Men det vi vet er at den vokser i områdene nord for Napoli og nordover mot Toscana og at den trives i karrige fjellstrøk, noe det er nok av der. Navnet kommer av Pecora, som betyr sau, og derfor også navnet på osten fra det samme dyret. Det sies at sauene beiter best i områder der pecorino-druene vokser, det kan godt være, men uansett er det en drue som det er verdt å ta vare på.

 

 

 

 

 

 

Pardevalles Prieto Picudo Rosado 2018
178,-

 

Prieto-Picudo er en drue som gror stille og fredsommelig i området rundt Léon i Nordøst-Spania. Den har gjennom tiden blitt valgt bort til fordel for sin mer fyrrige og svulmende slektning Tempranillo, som dominerer disse områdene. Heldigvis har våre spanske venner gitt den beskyttelse og nå får den leve videre som kulturplante og gleder vinelskere med sans for mørk frukt med historisk sus i glasset.

 

 

 

 

 

 

 

 

Masi Osar Oseleta 2012
679,90

 

Oseleta er en ekstremt sjelden drue som i praksis var borte fra historien etter andre verdenskrig. Den var tidligere ganske vanlig i nordøst-Italia og området Veneto der den leverte jevnt og trutt til folk på landet. Dessverre er det en drue som til tross for at den er hardfør og lettgrodd ikke gir særlig stor avkastning. Så snart vinproduksjonen økte på slutten av 1800-tallet ble den valgt bort og gled sakte inn i glemselen. Imidlertid ble noen få ranker funnet og reddet av de flinke folkene i Masi, som nå har kjørt ut noen ytterst få flasker med 100% Oseleta til glede for en liten og eksklusiv fan-skare.

 

 

 

 

 

 

Janare Falanghina del Sannio
169,90

 

Første gang noen tok seg bryet med å nevne Falanghino-druen var dikteren Cortese i 1666, før det må vi ty til legender. Èn av disse mener bestemt at druen kom fra Hellas i bronsealderen, men det er høyst usikkert. En annen inngrodd legende mener den er grunndruen til den berømte romerske Falerno-vinen, en påstand med like liten substans som den greske teorien. Åkkesom er druen en lokal berømthet i området øst for Napoli, og blir i dag dyrket langt oppover i de vulkanske fjellsidene i den nordre Campania-regionen. Selv om Falanghino ikke har hatt behov for kunstig åndedrett for å overleve, har den heller ikke vært særlig anerkjent ut over det lille området den besitter i dag, og det er gledelig at flere produsenter nå ser at det er et marked for denne urgamle druen.