22 jan 2018

En reise i PFALZ

Med Rheinessen i nord og Frankrike i sør finner du vakre, fredelige Pfalz. Tysklands nest største vinområde er et av de ­varmeste, tørreste og mest ­solrike områdene i Tyskland. Med varierende jordsmonn og lange tradisjoner er dette området vel verdt et besøk for den vinglade.

 

 

Navnet Pfalz kommer av det latinske ordet ”palatinum” som betyr palass, og på engelsk kalles regionen ofte for”THE PALATINATE”.

 

I 1935 ble Deutsche ­Weinstrasse etablert, en 85 km lang vinrute som tar deg gjennom regionen, mange av dens landsbyer og tettsteder, og gjennom kilometer på kilometer av vinmarker. Det skal godt gjøres ­å reise langs ruten uten å komme over minst en vin­festival, men skulle man være så uheldig å klare å unngå disse er det slett ikke mangel på steder man kan smake på de lokale vinene. Vingårdene viser gjerne frem sine varer og i mange tilfeller kan du smake deg gjennom ­utvalget helt gratis, eller kanskje med en høflig ­anmodning om å kjøpe med deg en flaske eller to fra gårdens utsalg.

 

 

Steinlagte gater og kreative løsninger langs bymurene i Freinsheim. Middelalderbyen er omkranset av en ca 1300 m lang mur med tårn og porter. Denne lille byen med rundt 5000 innbyggere holder flere vinfestivaler i løpet av et år.

 

Vinsmaking samtidig som du nyter utsikten over vinmarkene på tur med hest og kjerre? Hvorfor ikke? Herr Gumbinger og hans vakre hester tar deg gjerne med på tur.
www.planwagen-pfalz.de

 

Også i Pfalz har den øko­logiske trenden slått rot. Mange produsenter dyrker økologiske viner uten å sertifisere seg, andre går hele veien til demeter-­sertifisering med kuhorn og full­måne­ritualer og det hele. Her fra Weingut ­Eymann i Gönnheim.
weingut-eymann.de

 

En av de mange ­idylliske små torgene i Deidesheim. Her kan du, blant ­andre, besøke husene
Von Winning og Von Buhl, eller sette deg til på en ute­servering for å nyte en sect eller to.

 

Gjærende vin på rekke og rad i kjelleren hos Von Winning.
www.von-winning.de

 

I Neustadt an der ­Weinstraße finner du den koselige ­restauranten Weinstube Eselsburg. Her kan du nyte de lokale vinene til tradisjonsmat fra området.
www.eselsburg.de

 

Noen tyske vingårder har rankene sine på den franske siden av grensen. Vin herfra blir likevel klassifiserte som tyske viner.

 

Friedrich Becker dyrker pinot noir, eller spätburgunder som det heter i Tyskland, på den franske siden av grensen. Resultatet er spennende og smaksrik vin med burgund-stil.
www.friedrichbecker.de

 

Vinrankene vokser absolutt over alt i Pfalz, også på husveggene.

 

For den sporty, eller ikke nødvendigvis så fryktelig sporty, går det an å leie el-sykkel og sykle langs vinmarkene.

 

I Tyskland, som så mange andre steder, har de også verdens eldste vinranker. Vi kan ikke borge for at det faktisk er her man finner de aller eldste vinrankene, men ­uansett verdt et besøk!
www.weingutoberhofer.de

 

Hos Meßmer kan du undersøke hva ytre påvirkninger som farge, lyd og bilder gjør med smakssansen. Deres spesial­bygde smakerom er noe helt for seg selv.
www.weingut-messmer.de

 

…og skulle du trenge litt stille meditasjon mellom slagene kan en spasertur i Pfalz-skogen anbefales på det varmeste. 

Prost, og god tur!

 

Mer info om Pfalz: www.pfalz.de