12 sep 2018

Norges nasjonalrett FÅRIKÅL er i vinden som aldri før.

Men hva skal du ha i glasset ved siden av?

Noen sverger til pils, andre vil ha rødvin. Vi mener det finnes bedre løsninger som vil gjøre en stor matopplevelse enda større.

 

To nasjonale ikoner, fårikål og akevitt

Akevitt seiler opp som et utrolig ­anvendelig følge til mat. Det blir laget akevitt til nær sagt alle anledninger, og selvsagt er det akevitt som egner seg godt til fårikål. Nyt den med vann ved siden av, og la ølet forbli i kjelleren, da havner både akevitten og fårikålen i sentrum.

 

Norsk Fårikål Akevitt
kr 439,90
Vinmonopolets nettbutikk 

Her er det godt karveanslag, ­apsikat, og krydder. Denne klarer fint å jobbe med fett, kål og sort pepper fra fårikålen.

 

 

 

Gammel Opland
kr 439,90
Vinmonopolets nettbutikk 

En av våre mest tradisjons­rike akevitter sitter godt til nasjonalretten. Noe sitrus og tydelig karve, lett fatpreg.

 

 

 

Helstrøm Aquavit
kr 405,90
Vinmonopolets nettbutikk 

Karve, sitrus og noe aniskrydder. En rund og ­behagelig akevitt som ikke vil ­dominere fårikålen.

 

 

Er du i tvil, bruk bobler

Champagne og fårikål fungerer utmerket sammen, det er godt kjent. Trikset er å velge en vin som har fått tilstrekkelig lagring på bunnfallet, og som har en syre som klarer å hamle opp med innkokt kjøtt, kål og pepper. Prøv gjerne ­musserende fra andre steder også, Cava, Crémant eller ­Franciacorta med tilstrekkelig lagring vil helt sikkert gjøre jobben.

 

Mailly Grand Cru BdN
kr 399,90
Vinmonopolets nettbutikk 

Sitrus, grønne epler, noe bakverk og middelhavskrydder. Fine bobler og lett mineralsk. Denne har både nok syre og smak til å løfte kålen, fårefett og krydder.

 

 

 

Nicolas Feuillatte Brut Vintage 2008
kr 462,90
Vinmonopolets nettbutikk 

Sitrus, honning, gul frukt, noe kjeks. En flott syre holder fårikålen på plass med en sødme som står godt til både kål og krydder.

 

 

 

Wongraven Champagne Brut
kr 339,90
Vinmonopolets nettbutikk 

Med mineraler, gjærbakst, sitrus og gule frukter er dette løsningen for deg som har sans for både tradisjonsmat og metalrock.