01 mar 2019

Nye viner på polet i mars

Første mars er det igjen tid for lansering av nyheter på vinmonopolet. Denne gangen er det et greit utvalg av både helt nye viner, og viner med ny årgang som er testet.

 

Av nyheter er det verdt å merke seg vin fra Nord-Rôhn med lanseringen av fire Côte-Rôtie som må sies å være gode kjøp alle sammen. Det kommer forøvrig en del morsomme viner på semillon-druen, og vi kan konstatere at sesongen for rosévin begynner rekordtidlig i år. Vi har valgt ut et knippe fra hele verden, vi mener er interessante. God smaking!

 

 

 

Clouet Silver Brut Nature
kr 304,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

Ny årgang av denne friske og lette champagnen. En favoritt for mange. Sitrus, grønne epler og litt krydret ettersmak gjør den til et fint følge for fingermat. Dette er mye bobler for pengene.

 

 

 

 

 

 

Cuatro Rayas Organic
kr 135,-
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Den spanske landsbygda med solsvidde sletter, og dirrende hete. Her er det verdejo som ligger best i munnen, og vi skal til Rueda like utenfor Valladolid. Sitrus, gul frukt, friske urter og krydder i ettersmaken. Ta den til tortillaen, eller de grillede rekene.

 

 

 

 

 

Mud House Sauvignon Blanc
kr 134,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

De nydelige vinene med tropiske frukttoner fra kiwiøya har tatt norske sommerganer med storm. Massive toner av pasjonsfrukt, sitrus, noe nyslått gress, saftig og fyldig med lang syrefrisk ettersmak. Terrassevin for sommeren. God vin og godt kjøp.

 

 

 

 

 

Frontonio Microcosmico Garnacha 2016
kr 199,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Brukt riktig kan Garnacha gi utrolig gode viner, og denne leverer nettopp det. Dype røde frukttoner, hint av vanilje og buskas, saftig med fin fylde, avstemte tanniner og lang ettersmak med både frukt og krydder. Denne spanjolen er verdt å bli bedre kjent med.

 

 

 

 

 

Bertona Semillon 2018
kr 156,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Høytliggende vinmarker i Valle de Uco, Argentina. Familien Bertona kom hit på 1800-tallet fra Piemonte, og har produsert sine viner i 5 generasjoner. Gyllen vin som preges av gul frukt, noe sitrus, forsiktig vanilje og lette kryddernoter, saftig med lang og fruktig ettersmak. Et godt følge til krabbe, kreps og sågar kylling.

 

 

 

 

 

Allandale Winemakers Reserve Semillon 2014
kr 198,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

En god representant for Semillon- druen fra Australia. Modne epler, sitrus, honning og noe vegetasjon, litt honning og massiv frukt med lang og fyldig ettersmak. En riktig så god vin, som også tåler flere år i kjelleren.

 

 

 

 

 

 

 

Triplette Côtes de Provence 2017
kr 159,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Da drar vi i gang med rosévin. 2018 ble et hinsidig år for rosa vin, og slik det ser ut nå vil denne trenden bare fortsette. Fra Provence får vi de ultralette og nærmest hvite roséene. Bringebær, rips og nyslått gress, litt rabarbrastilk, flott syre, og krydder med frukt langt inn i solnedgangen.

 

 

 

 

 

Breuer Berg Schlossberg Riesling 2016
kr 545,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Georg Breuer er blitt et vinikon, og med de kompromissløse rieslingene de tryller frem er det bare å følge årgangene tett. Massive blomsterdufter, sitrus, urter, saftig med perfekt syre, lang fruktig ettersmak. Ennå ikke fått  petroleumstonene den vil få med litt lagring. Fantastisk

 

 

 

 

Occhipinti SP 68 Rosso 2017
kr 229,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Fra Sicilia kommer denne røveren med kirsebær, vulkanske mineraler og krydderurter. Lett og fin med fin frukt, litt blå stenfrukt mot slutten. Joda, denne er verdt et forsøk.

 

 

 

 

 

Saint-Cosme Côte Rôtie 2017 
kr 450,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Ikke bare er vin fra Nord-Rôhne rene mesterverker, men de klarer seg ganske fra prismessig også. Med denne sjarmøren får du lakris, lær, mørke bær, solid munnfull med mye frukt, fine tanniner og lang ettersmak med noe pepper. Her er det bare å få lammet i ovnen og la velvære komme sigende.