10 apr 2020

Riesling for alle anledninger

Før, i gamle dager, var riesling ensbetydende med halvtørre og klissete viner som fylte munnen med søtlig fruktlake.

Nå handler riesling om tørre, friske mineralrike viner som sender deilige ilinger nedover ryggen, og etterlater deg i en tilstand av smilende lykke. Druen har blitt til de grader populær at den har fått en stor tilhengerskare over hele verden.

Ikke minst fordi tørr riesling er en gudegitt gave til sjømat. Det skyldes først og fremst at selv den tørreste rieslingvinen alltid har en viss sødme som treffer det søte kjøttet til fisk og skalldyr perfekt. Klassikere som hummer med smørsmaus, reker med majones og kokt krabbe formelig roper etter en syrefrisk riesling. Det samme gjelder sushi, og faktisk makrell med rømme og agurksalat.

Så da vet vi hva vi skal spise, det gjenstår bare å velge fra det relativt rike utvalget av rieslinger på vinmonopolet.

 

Som med alle valg her i livet er det en fordel å ta seg litt tid når du skal velge vin. Alt for mange styrter inn på polet i det korte vinduet mellom jobben og familielykken. Med forpinte ansiktsuttrykk virrer de formålsløst omkring hvitvinshyllen, for til slutt å raske med seg noe som passer sånn nesten til både mat og lommebok, før blodtrykket når nye høyder i kassakøen. Et svært godt alternativ er å lese ekspertenes anbefalinger, klikke seg inn på polets app – DrinkFeed gir direkte adgang – og kjøpe sin vin i fred og ro, for så å plukke den opp uten drama.

Vi har funnet noen alternativer som bør treffe de fleste ganer og lommebøker.

 

Hør også vår podcast der rieslingfantast og mestersommeliér Simon Zimmermann snakker ut om livet og vinen. Du finner den her på DrinkFeed, eller der du ellers hører podcast.

 

 

 

 

Domdechant Werner Hochheimer Domdechaney
Riesling Trocken Erste Lage 2016
kr 259,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Her kommer det lett gummistøvel, frisk sitrus, grønne epler og urter, syren er først litt skjult, men så kommer den så det holder sammen med en lang og herlig avslutning.

 

 

 

 

 

 

 

 

Schmetterling Riesling trocken
kr 114,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Lett og frisk, litt sitrus og muligens epler, til prisen er dette en helt ålreit vin.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wageck Kalkstein Riesling trocken 2018
134,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Dette er en vin som først virker litt lett, men så kommer det både sitrus og grønne epler i en ganske trivelig avslutning.

 

 

 

 

 

 

 

 

Trimbach Riesling
194,-

Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Alsace har mye god vin, og Trimbach er ikke noe unntak. Våre franske venner gir deg hint av neopren, sitrus og grønt eple, syren er akkurat passe og løfter frem noen flotte mineraler, denne går supert til dampet ørret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Domdechant Werner Kirchenstück
Hochheim Riesling GG 2016
kr 399,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Ålreit, her er det bare å spisse smakssansene. Moden og rund sitrus, epler, noe neglelakk og en syre du bare smiler av – lang og romslig avslutning. Nå snakker vi vin her dere!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 Winner Riesling Trocken 2019
129,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Denne har vært på polet noen år, og vi er fortsatt ikke lei av en vin som leverer godt og stødig til en svært billing penge. Sitrus og blomster, syren er på plass, og den holder smaken overraskende lenge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wongraven Morgenstern Riesling
kr 165,90

Vinmonopolets nettbutikk

 

Selv om Satyricon-sangeren Wongraven valgte å døpe sin riesling etter et middelaldersk slagvåpen er det som er inni flasken ganske fredsommelig. Moden sitrus, grønne epler og blomstereng, syre som jobber seg oppover og en lang herlig slutt. Her er det mye vin for pengene!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leitz Rüdesheimer Bischofsberg
Erste Lage 2018
Kr 185,-
Vinmonopolets nettbutikk

 

Se opp for denne! Lette toner av aceton som vi forventer av langt eldre og dyrere viner. Sitrus, fioler og noe urter. Herlig syre som løfter frem frukten og en aldeles nydelig mineralsk ettersmak. Denne må du få med deg!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dautel Gipskeuper Riesling
kr 189,90
Vinmonopolets nettbutikk

 

En gøyal og kraftfull vin med neglelakkfjerner, sitrus, lette fioler avstemt syre og fin lengde. Her kan du ikke trå feil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adam les Natures Riesling 2015
kr 196,-
Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Sitrus, gul frukt bittelitt blomster, god syre og fin lang ettersmak. Denne likte vi!  

 

 

 

 

 

 

 

 

Von Winning Win Win Riesling
kr 169,90

Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Et av de store navnene i Pfalz leverer også med sin entry-level. Blomstereng og sitrus, tørr som Sahara, balansert syre og lang drømmende ettersmak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gustave Lorentz Riesling 2018
kr 155,-

Vinmonopolets nettbutikk

 

 

Grønne epler og litt moden sitrus dominerer, mer syre enn frukt, men god og lang ettersmak.
En fin vin til prisen!