04 des 2020

Riesling + Ribbe = Riktig!

De fleste av oss spiser ribbe på julaften. Sånn er det bare. Selv om vestlandsfenomenet med saltet saueribbe har tatt kraftig innpå, er det fortsatt svin som gjelder for flertallet.

 

Så, da sier vi at du har funnet en gris, og steker den etter alle kunsten regler. Tilbehøret er jo som regel poteter, brun saus, sur- eller rødkål, tyttebær og sinna sennep. Åkkesom, du må ha noe i glasset ved siden av. Velger du å høre på juletratradisjonistene blir det jo som sedvanlig øl- og akevitt. Riktig akevitt finner du  her: Akevitt – fordi du er norsk

 

Føler du heller at grisen fortjener følge av vin, blir det straks mer innviklet. Tradisjonelt har vindrikkende ribbespisere sverget til hvit burgunder (les: Chardonnay fra Chablis). Men vi vil gjerne utfordre den eldre generasjonen og foreslå Riesling.

Likevel, her gjelder det å treffe med smaksbildet. Riesling kan være så mangt, og til grisen behøver du en vin med mye syre for å møte fettet. Du vil også ha noe som kan treffe tilbehøret, og her kommer de unike blomster- og petroleumsinnslagene til de mer siognerte rieslingene inn i bildet.

 

Hør også vår podcast om Riesling til ribba som du finner her: EPISODE 51: RIBBE + RIESLING = RIKTIG!
Klikk på navnet til vinen for å komme direkte til Vinmonopolets nettbutikk.

 

 

 

 

Marc Kreydenweiss Andlau Riesling 2018
224,90  

 

 

Vi er i Alsace, og finner her mye av både fiol, lett petroleum og sitrus. Bra syre og fin frukt som får en del granitt utover og mot slutten. Denne bør du merke deg, en god vin til alt av stekt svin, mener vi.

 

 

 

 

 

 

 

Georg Breuer Rauenthal Estate Riesling 2019
227,90

 

 

 

Vi har med det lille men legendariske huset fra Rheingau. I dag er det Therese Breuer som styrer kjelleren og bidrar med denne lekre og raffinerte saken.

Mye blomster og rund gummistøvel, litt sitrus. Rund og fruktig før syren kommer og drar deg gjennom en kompleks og mineralsk runde. Superb.

 

 

 

 

 

 

 

Seifried Nelson Riesling
219,90

 

 

 

 

Sør-øya på New Zealand har noen av de vakreste vinene på planeten, denne rieslingen harsitrus og noe blomster i starten, mye syre og noe mineraler mot slutten. Friskus fra Oceania, dette.

 

 

 

 

 

 

 

Selbach-Oster Zeltinger Kabinett 2018  
204,-

 

 

 

Vakre Moseldalen tryller med druene sine, og med denne får vi en vin med litt mer sødme. Kabinetten er svært floral med mye gul frukt, noe gummi, men ikke mye. Integrert syre med en fin sødme som bygger frukten hele veien.

Liker du en hissig sennep, eller er raus med pepperet vil du ha denne.

 

 

 

 

 

 

 

Domdechant Werner Kirchenstück Hochheim Riesling GG 2016
399,90

 

 

 

Nå skrur vi opp temperaturen et hakk. Med graden GG og fire gode år på baken blir vi utsatt for en eksplosjon av gul frukt, gummifottøy og fiol, frukteksplosjon som blir holdt i sjakk av en herlig og fyldig syre som følger på gjennom både mineralitet og en besnærende kryddersnutt på slutten. Jadda, verdt pengene!

 

 

 

 

 

 

 

Kruger-Rumpf Münsterer Kapellenberg Riesling Trocken Erste Lage 2019
244,90

 

 

 

 

Nahe er kjent for sine syrlige og ofte fruktige rieslinger. Ikke ukjente Kruger-Rumpf stiller her med sin Kapellenberg, som har mange tilhengere her hjemme. Floral med lett petroleum og grønne epler, flott syre og struktur, fyldig med lang fruktig ettersmak – akkurat det vi ser etter til ribbe

 

 

 

 

 

 

Domdechant Werner Hochheimer Domdechaney Riesling Trocken Erste Lage 2017
259,90

 

 

 

 

Tilbake til Werner Hochheimer, denne gangen er det deres Erste Lage som skal til pers. Her finner vi sitrustoner, grønt eple, gul frukt med litt tropisk innslag og hint av neopren. Flott syre som får følge av granitt og en dyp frukt som varer langt inn i glade jul.

 

 

 

 

 

 

Schlumberger Les Princes Abbés Riesling 2018
159,90

 

 

Vi er på grensen mellom Tyskland og Frankrike. Alsace har drøssevis med kvalitetshus som leverer noe av det beste du kan få av riesling.

Schlumberger har holdt det gående i området siden 1500-tallet. Deres bidrag har tydelig sitrus, med noe urter mot slutten, det første du smaker er syre, før de gule fruktene kommer og sklir over i en lett mineralsk slutt.

 

 

 

 

 

 

 

Wageck Schützenhaus Riesling Trocken
299,90

 

 

Vi er i Pfalz der de ikke tøyser med sine rieslinger.

Wageck har som kjennetegn at de skal være friske og med urtepreg, Denne har et umiskjennelig sitruspreg, så er det hvit pepper og våt skifer med noe urter mot slutten. Mye syrlig frukt, og noen dype toner av gul frukt og tydelig krydder mot slutten.

Ja, dette er en høyaktuell vin til ribben.

 

 

 

 

 

 

 

Schloss Lieser Riesling 2019
189,90

 

 

 

Vi er i Mosel, vakker og gjestfri med vintradisjoner tilbake til St. Martin og vel så det.

Floral, sitrus og gul frukt, først syre så litt frukt, passe lang.
En rett frem og likandes vin uten for mye av hverken det ene eller det andre. Trygg og god.

 

 

 

 

 

 

Philipp Kuhn Riesling Trocken Tradition
169,90

 

 

Denne saken fra Pfalz er en fullbefaren trocken som er klekket ut av kjelleren til den ikke ukjente og prisbelønte Philipp Kuhn, som er kjent for å få frem super kvalitet fra sin relativt lille vingård (kun 20 hektar).

Fioler, sitrus litt neopren, tydelig syre og frisk sitrus med gul frukt som ender i grønne urter. Har du rødkål vil denne fungere utmerket.

 

 

 

 

 

Jean-Marc Bernhard Vieilles Vignes Riesling 2018
239,90

 

 

 

Vår venn Jean-Marc fra Alsace, området som har byttet nasjonalitet oftere enn innbyggerne har skiftet sengetøy, stiller med en god og stilren sak til julematen.

Sitrus, noe grønt, hint av gummistøvel og gul frukt. Flott syre med lang fruktig kropp, lett urteaktig ettersmak. Anbefales!

 

 

 

 

 

Charles Smith Kung Fu Girl Riesling 2019
174,90

 

 

 

Ikke ofte vi har vin fra Washington i glasset, denne slagkraftige damen er fra Columbia Valley, som er et distrikt du kan merke deg for andre druer også.

Masse epler, sitrus og hint av gummistøvel, fyldig frukt med integrert syre og lang mineralsk slutt. Kung Fu er fortsatt kult!

 

 

 

 

 

 

Winter Riesling Trocken 2019
149,90

 

 

 

Rheinhessen er hjertelig til stede i denne testen, og med dette ungdommelige innslaget gjør de seg bemerket.

Litt blomster og mye sitrus, noe gul frukt, tydelig syre og hint av mineraler, noe urter mot slutten.

 

 

 

 

 

 

Kein Name Rheinhessen Riesling Trocken 2019
119,90

 

 

 

Det rimelige alternativet er også fra Rheinhessen, og har passende nok ikke noe navn.

Vår ukjente venn er floral med grønne epler og noe sitrus, fin syre og tydelig frukt med noe urter mot slutten. Faktisk en overraskende god vin til prisen, og vel verdt hvis du er på budsjett men fortsatt vil kose deg med riesling til ribben.