24 jan 2019

Whisky, haggis og Robert Burns – i den rekkefølgen

Robert Burns

dikter og skotsk nasjonalhelt blir feiret den 25 januar hvert år.

I sentrum står: whisky, haggis og Robert Burns – i den rekkefølgen.

 

 

Altså, HAGGIS:

Skottenes nasjonalrett og deres svar på smalahove og rakfisk, sære matretter som serveres utlendinger med en halvalvorlig mine og en under­trykket latter. 

 

Ikke for det, haggis er en helt brukbar versjon av den enklere og gråere lungemosen vi ble utsatt for på 70-tallet. Heldigvis er skottene et vennlig og sympatisk folkeferd som også vil vise frem sin nasjonaldrikk i samme slengen. Med følge av whisky får de kokte innvollene plutselig en ny dimensjon over seg. 

Tradisjonelt starter et haggismåltid med whisky og sekkepipe, sann­synligvis for å bedøve både smak og hørsel og gi gjestene en ut-av-virkeligheten opplevelse. Haggisen blir så utsatt for Address to a Haggis, det obligatoriske diktet av Burns. Så følger buksprettingen der den kokte sauemagen blir åpnet med en sgian dubh, kniven som gjemmes i sokken når du har på kilt. Dette ritualet skal følges opp med hyppig smaking av whisky. Når innledningen er unnagjort er det bare spisingen igjen, tett markert av mer whisky som både vasker ganer og hyller smak og konsistens inn i en myk kokong av røyket velvære. Forslag til passende whisky finner du her.

 

 

Skulle du i et anfall av høylandsromantikk og eventyrlyst ønske å utsette deg selv og folk du kjenner for haggisens velsignelser behøver du:

 

1 sauemage, vasket.

1 sauehjerte

1 sauelever

2 dl kraft fra sau eller et annet dyr

225 gram nyrefett

2 dl havremel

1 ts salt

1/2 ts pepper

1/4 ts cayenne

1/2 ts muskat

En tilstrekkelig stor kjele

En grov nål og kokfast hyssing.

 

Legg magesekken til side. Hakk innvollene så fint du bare klarer, eller kvern dem i en egnet maskin. Bland så alt sammen, unntatt magen, til det blir en jevn masse. Fyll dette i magesekken til den er litt over halvfull. Sy igjen sekken og press ut luft underveis. Prikk den sydde magepølsen over det hele før du legger den i en kjele kokende vann. Koketiden er mellom fire og fem timer. Serveres med poteter og rotmos.

 

 

 

Address to a Haggis

ROBERT BURNS

 

Fair fa’ your honest, sonsie face,
Great chieftain o the puddin’-race!
Aboon them a’ ye tak your place,
Painch, tripe, or thairm:
Weel are ye worthy o’ a grace
As lang’s my arm.

 

Good luck to you and your honest, plump face,
Great chieftain of the sausage race!
Above them all you take your place,
Stomach, tripe, or intestines:
Well are you worthy of a grace
As long as my arm.